Grémium ČSSD žádá rezignaci hejtmana Rozbořila na všechny veřejné funkce

Grémium ČSSD vyzvalo olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila, aby rezignoval na všechny veřejné funkce. Olomoucká krajská organizace má podle nejužšího vedení strany také urychleně začít hledat jiného lídra do krajských voleb. Rozbořil, který čelí obvinění v korupční kauze, odstoupit z postu hejtmana odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD)

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) | Zdroj: ČTK

Rezignaci hejtmanovi doporučilo grémium ČSSD jednomyslně.

Podle ministra vnitra a prvního místopředsedy strany Milana Chovance by měl Rozbořil zveřejnit o korupční kauze všechny možné informace.

„Já na něj nechci tlačit, ale jediná šance, jak dneska očistit jeho jméno, pokud se vydal touto cestou, je, že sám část informací zveřejní. To nikdo jiný nemůže,“ zopakoval Chovanec.

Rozbořil z postu hejtmana odstoupit nechce. Na své straně má krajské vedení ČSSD. Podle šéfa sociálnědemokratických poslanců Romana Sklenáka to znamená jediné.

Kauza s názvem Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů, což negativně dopadlo na vyšetření případů.

„Tím pádem olomoučtí politici na sebe přebírají jednoznačně zodpovědnost za další vývoj,“ řekl Sklenák.

V sobotu bude Rozbořilovu kauzu v Praze řešit Ústřední výkonný výbor strany.

Policie hejtmana obvinila z podplácení v takzvané olomoucké korupční kauze. Rozbořil obvinění popírá a podal proti němu stížnost. Předseda sociálních demokratů Sobotka již minulý týden požadoval Rozbořilovu rezignaci, ani po několikahodinovém jednání ale se žádostí neuspěl.

Vedle Rozbořila čelí obvinění také náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminální policie Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, blízký přítel bývalého ministra vnitra Ivana Langera.

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme