Zájem o bezplatné vyšetření krve na táborské poliklinice je velký

24. říjen 2015

Bezplatné vyšetření krve nabízí až do konce října klinické laboratoře na Poliklinice v Táboře. Lidé zjistí, jestli jim nehrozí srdeční infarkt, cévní onemocnění, rakovina prostaty nebo tlustého střeva. Preventivní vyšetření navštíví denně stovka pacientů.

Byl mezi nimi i Ladislav Zeman. „Je to dobrá akce a doporučil bych i dalším občanům, aby toho využili a hlídali si zdraví. Člověk nikdy neví,“ komentoval.

Celé vyšetření zabere jen pár minut, pacient se pak výsledky dozví během několika hodin.

Jedním z impulsů pro akci Pět minut pro zdraví je skutečnost, že mnoho lidí význam preventivních prohlídek stále podceňuje. „Důsledkem pak bývá, že se na onemocnění přijde až v pozdějším stádiu a léčba je pak složitější,“ říká ředitelka laboratoře Jana Špačková Chalupská.

Testy na táborské poliklinice ukazují, zda pacientům hrozí nejčastější vážnější onemocnění – onemocnění cév, rakovina tlustého střeva či rakovina prostaty.

Zájem o bezplatné vyšetření předčil očekávání. Denně přichází 80 až 100 lidí. Výsledky testů hodnotí lékařka a doporučuje pacientům další postup, pokud objeví problém.

Podle Lenky Špačkové Chalupské je vědecky ověřeno, že včasné odhalení nemoci výrazně ovlivňuje účinnost průběh léčby, náročnost rekonvalescence i kvalitu života po stanovení diagnózy.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio