Trojkoalice hledá nové složení pražské koalice. Současné není podle ní funkční

Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) chce hledat nové složení vlády na pražské radnici. Současná koalice s ANO a ČSSD není podle ní funkční, vadí jí zasahování do kompetencí náměstka Matěje Stropnického (SZ) a Jany Plamínkové (STAN). Zástupci Trojkoalice to uvedli po dnešním jednání zastupitelského klubu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání pražského zastupitelstva

Jednání pražského zastupitelstva | Foto: Filip Jandourek

Rozkol vyvrcholil na nočním jednání zastupitelstva odvoláním náměstka Stropnického a následně radních Michala Haška (ANO), Hany Novákové a Ireny Ropkové (obě ČSSD).

Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je ale pražská koalice funkční: „Já se nedomnívám, že by se koalice rozpadala. Nakonec žádné vypovězení smlouvy nenastalo. Myslím si, že koalice pokračuje dál." Také podle zastupitelů ČSSD by měla pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zastupitelé Trojkoalice chtějí hledat nové partnery pro vedení Prahy. Více s Janem Wolfem (KDU-ČSL) a Patrikem Nacherem (ANO)

Podle Petra Štěpánka, šéfa zastupitelů Trojkoalice, ale koaliční spolupráce nefunguje.

"Koalice byla kvůli zasahování do kompetencí náměstka Stropnického a radní Plamínkové ze strany koaličních partnerů ANO a ČSSD dlouhodobě nefunkční, což vyústilo v koaliční krizi," řekl po jednání Štěpánek (SZ).

Situaci je podle něj kvůli schvalování rozpočtu potřeba vyřešit do 5. listopadu, na kdy bude svoláno zastupitelstvo.

"Mezitím budeme hledat nové složení koalice. Naším zájmem je být součástí takového funkčního a stabilního uspořádání, ve kterém budeme moci prosazovat svůj program," doplnila radní Jana Plamínková (STAN).

Pražští zastupitelé odvolali z rady Stropnického, Haška, Novákovou a Ropkovou

Číst článek

Podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL) zůstává Trojkoalice stabilní, ale stávající koalice s ANO a ČSSD je mrtvá.

„V koaliční dohodě, když byla podepsána, je napsáno přesně po jménech, jaký odbor bude dotyčný zastupitel zastávat. Pokud budeme chtít pokračovat na půdorysu této koalice, tak i přesto bude muset být udělána nová koaliční smlouva. V tuto chvíli žádnou ze stran koalice tato smlouva neváže. Smlouva je tak aktuálně neplatná.“

Trojkoalice je ale podle Wolfa připravena jednat se všemi partnery. „Ten rok úplně špatný nebyl. Myslím, že se podařilo dost věcí. Byla by škoda v této spolupráci (s ANO a ČSSD – pozn. red.) nepokračovat. Je ale jen na kolezích, jestli tuto naši případnou nabídku vyslyší, nebo jestli se obrátí na jiné strany,“ dodal Wolf.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trojkoalice oznámila, že chce hledat nové složení na praž. magistrátě. Více s Jakubem Michálkem (Piráti) a Sabinou Slonkovou (Neovlivni.cz)

Varianty jsou podle Jakuba Michálka z České pirátské strany dvě:

„Pro nás by byla ideální varianta, kdyby v radě nebylo ČSSD, ODS, KSČM a ani křídlo paní Kleslové v ANO. Taková varianta existuje. Vládla by například Trojkoalice s TOP 09 a s nějakou podporou jiné politické strany včetně Pirátů. Taková vláda by byla menšinová.“

„Pak je tu druhý, pro nás špatný scénář – kdyby vládlo ‚Kleslovské‘ ANO s ČSSD a TOP 09. Taková koalice by byla velice blízko minulým koalicím, které byly v předchozím volebním období.“

V zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou také čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. ANO a TOP 09 společnou koalici dlouhodobě vylučují, Trojkoalice nechce jednat s KSČM.

V Praze se možná rozpadla koalice. Primátorka Krnáčová to odmítá

Číst článek

ČTK, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme