Žloutenka na Karlovarsku se šíří mezi dětmi, některé školní třídy jsou v izolaci

Epidemie žloutenky v Karlovarském kraji zatím neustupuje. Během roku onemocnělo téměř 300 lidí. Nejdříve se nákaza šířila mezi bezdomovci a narkomany, teď už nemocných přibývá také mezi dětmi. Třídy, kde nakažený žák byl, jsou v izolaci. Týká se to například základní školy v Nové Roli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní třída v Mensa gymnáziu

Školní třída v Mensa gymnáziu | Foto: Mensa gymnázium

Už při příchodu do školy je cítit dezinfekce. Žloutenka typu A tady postihla dva žáky. Třídy, kam chodí, mají přísný hygienický režim.

„Musí zůstávat ve své třídě, nesmí se pohybovat ve společných prostorách – v tělocvičnách, odborných učebnách. Neučí tam ani jiní vyučující než třídní učitel. Mají i jiný režim stravování. Všude mají dezinfekční prostředky,“ říká ředitelka Jana Zelená.

Přehrát

00:00 / 00:00

Epidemie žloutenky na Karlovarsku se zatím nepodařila zastavit, infekční oddělení jsou plná. Více od Andrey Strohmaierové

I ostatní děti musí dodržovat hygienu rukou a jsou náležitě poučeny. „Ruce si myji,“ říká malá žákyně. „Myji si je mýdlem, ale někdy taky ne,“ přiznává další žák.

Aby se nemoc mezi dětmi a dospělými ve škole v Nové Roli přece jen nešířila, nechalo zařízení naočkovat raději všechny žáky a učitele. „Myslím si, že očkování velice prospělo psychice i zdraví našich kantorů a dětí,“ dodává ředitelka.

Podle vedoucí protiepidemického odboru Martiny Prokopové jsou očkování v tuto chvíli téměř všichni, kteří se setkali s nakaženým žloutenkou typu A. Jiní lidé si očkovací látku musí zaplatit sami.

„Zkoušeli jsme zajistit plošné očkování pro děti na Chebsku, to se ale bohužel nepodařilo,“ vysvětluje Prokopová.

umývání rukou, hygiena, chřipka, prevence, mytí, ruce | Foto: CC0 Public domain Fotobanka Pixabay

Epidemie v Karlovarském kraji trvá už rok a lidé se nemoci pořád bojí. Velký zájem proto zůstává o různé dezinfekční prostředky.

„Určitě se obávám. Pracuji na parkovišti a není kde si pořádně umýt ruce, když pracujete s penězi,“ říká pan Karel. „Koupil jsem si ubrousky a pokaždé si utírám ruce, když pracuji s penězi. Hlavně když jdu jíst,“ upřesnil.

V regionu je teď nejhorší situace na Žluticku, kde za poslední dny onemocnělo mnoho lidí.

Žloutenka typu A | Foto: Český rozhlas

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme