Tisíce migrantů dál proudí ze Slovinska na rakouskou hranici

Kvůli přílivu uprchlíků zůstává napjatá situace na hranici mezi Rakouskem a Slovinskem. Právě Slovinsko se stalo úzkým hrdlem na cestě do Evropy poté, co hraniční ploty v Maďarsku změnily směr balkánské trasy. Slovinské úřady zvládají nápor uprchlíků jen stěží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové rakouské armády střeží skupinu migrantů čekající na hranicích ve Spielfeldu

Členové rakouské armády střeží skupinu migrantů čekající na hranicích ve Spielfeldu | Zdroj: Reuters

Na hraničním přechodu v rakouském Spielfeldu i dnes stovky uprchlíků překonaly bariéry u provizorního stanového tábora. Nečekaly na organizovaný odvoz autobusy a podél kolejí se vydaly směrem do Rakouska.

Podle agentury DPA přišlo jen dnes dopoledne do Slovinska asi 14 tisíc běženců. To je víc než za celý včerejšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli přílivu uprchlíků zůstává napjatá situace na hranici mezi Rakouskem a Slovinskem. Sleduje ji Vojtěch Berger

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl Leitnerová vyzvala k vybudování takzvané pevnosti Evropa, která bude neprodyšně chránit svoje vnější hranice, vpouštět oprávněné žadatele o azyl a rozdělovat je rovnoměrně do všech zemí Evropské unie, včetně těch, které jsou teď pro uprchlíky méně atraktivní.

Rakousko chce přidat další hraniční přechod, kudy budou uprchlíci ze Slovinska přicházet, aby snížilo napětí ve Štýrsku. Na příchod uprchlíků se proto připravují i sousední Korutany, kudy také prochází slovinská hranice.

I když se pozornost nejvíc soustředí na Slovinsko a jeho hranice, ani na dalších místech se ale situace zdaleka neuklidnila.

Skupina migrantů přichází ze Slovinska na rakouskou hranici ve Spielfeldu | Foto: Reuters

K uzavřené srbsko-chorvatské hranici Berkasovo-Bapska v noci přišlo asi 5000 běženců, kteří míří na sever Evropy. Ráno chorvatští celníci opět začali uprchlíky do země v malých skupinách pouštět. Nápor migrantů tam pomáhají zvládat také čeští dobrovolníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na srbsko-chorvatské hranici pomáhají se zvládáním přílivu migrantům čeští dobrovolníci. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal jejich koordinátora Jana Skalíka

„Na hraniční čáře nyní stojí zhruba 600 lidí. Stojí tady celý den poté, co strávili celou noc venku. Dnešní noc byla extrémně chladná a my jsme rozhodně neměli dostatek stanů ani pokrývek na to, abychom s nimi ošetřili všechny ženy, děti a staré lidi,“ popsal situaci koordinátor dobrovolníků Jan Skalík.

Podle jeho informací má už tuto noc dorazit k hranici několik tisíc lidí z jihu Srbska. „Situace se může dále zhoršovat především s tím, jak bude počasí horší a horší. My si proto myslíme, že v současné podobě se to nedá úplně udržet,“ dodal.

Trasy migrantů | Foto: Český rozhlas

UPRCHLICKÁ KRIZE

Číst článek

ČRo, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme