Analýza potvrdila, že mrtvé zvíře nalezené na Českolipsku byl vlk

Genetická analýza potvrdila, že ostatky nalezené před několika týdny v lese u Máchova jezera skutečně patřily vlkovi. Příčina jeho úhynu se stále zjišťuje, jisté ale je, že nezemřel přirozenou smrtí. Zvíře bylo silně zakrvácené a kolem se našly další krvavé stopy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlk, ilustrační foto

Vlk, ilustrační foto | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Mrtvé zvíře objevil houbař v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj před 14 dny. Genetickou analýzu provedli odborníci z České zemědělské univerzity a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Genetické testy jednoznačně potvrdily, že se bohužel jedná o samici vlka. My se nyní pokoušíme ve spolupráci s vědci zjistit, jaké jsou její příbuzenské vztahy ke smečce, která se v loňském roce v Máchově kraji objevila. Zkoumání není jednoduché, protože nalezené tělo už bylo značně rozloženo,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šulová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analýza potvrdila, že mrtvé zvíře nalezené na Českolipsku byl vlk. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal Jiřího Beneše z Hnutí Duha

Příčinu smrti vlčice teď zjišťuje kriminalistický ústav, výsledky by měly být známy do konce měsíce.

Podle Jiřího Beneše z Hnutí Duha je ale nejpravděpodobnější, že vzácnou šelmu zabil pytlák. „Je to jedna ze tří možných variant. Dalšími dvěma jsou srážka s automobilem, případně střet s nějakou zvěří, ale pravděpodobnost, že zvíře bylo upytlačeno, je největší,“ uvedl Beneš.

Aktivisté z Hnutí Duha už vypsali stotisícovou odměnu za informace, které povedou k dopadení pachatele. Český svaz ochránců přírody pak nabízí 50 tisíc korun za poskytnutí informace, která povede k dopadení a potrestání každého, kdo by úmyslně zavinil usmrcení vlka kdekoliv na území republiky.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme