Schůzka se šéfem GIBS nerozptýlila Sobotkovy pochybnosti

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má nadále pochybnosti o fungování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Chce ale vyčkat na závěry vyšetřování takzvané olomoucké kauzy. Sobotka to uvedl po dnešní schůzce s ředitelem GIBS Ivanem Bílkem. V olomoucké kauze údajné korupce jsou mezi čtyřmi obviněnými i dva policejní důstojníci, GIBS se na jejím objasňování nepodílela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko jak jsme na tom, Bohuslav Sobotka

Česko jak jsme na tom, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Sobotka uvedl, že ho zajímal důvod nečinnosti GIBS ve vyšetřování možných klientelistických struktur v rámci policie v Olomouckém kraji.

"Dnešní rozhovor s ředitelem GIBS nerozptýlil mé pochybnosti o fungování inspekce. Nyní bude nezbytné vyčkat, jak celou případnou odpovědnost GIBS posoudí orgány činné v trestním řízení," dodal premiér.

Sobotka si chce ještě také prostudovat Bílkovu písemnou odpověď na své otázky, které se týkaly olomoucké kauzy. V ní čelí obvinění olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je blízkým přítelem exministra vnitra Ivana Langra.

Grémium ČSSD žádá rezignaci hejtmana Rozbořila na všechny veřejné funkce

Číst článek

Policejní akce nazvaná Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření.

Sobotka už dříve poukázal na to, že GIBS byla zřízena pro vyšetřování trestné činnosti policistů. V Olomouci přitom případ nyní vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Případ související s lidmi z nynější olomoucké kauzy vyšetřovala GIBS před třemi lety na základě anonymu. Vazby se měly podle tehdejších informací ČTK promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. GIBS nakonec případ odložila.

Kvůli olomoucké kauze se spekulovalo o možném odvolání Bílka

Bílek vede GIBS od jejího vzniku na začátku roku 2012. Bílkovo jmenování do funkce se nelíbilo tehdy vládní straně Věci veřejné, podle níž byl příliš spojený s ODS a někdejším ministrem vnitra Langrem.

Po odhaleních v olomoucké kauze spekulovala média o možném Bílkově odvolání. Ředitele GIBS podle zákona odvolává premiér na návrh vlády a po projednání sněmovním výborem pro bezpečnost.

GIBS je kontrolovaná stálou parlamentní komisí. Letos 7. října se na semináři v Senátu někteří zákonodárci s Bílkem shodli, že GIBS není pod dostatečnou kontrolou. Debatovali o změně zákona, který by například nařídil stálou komisi odborníků pro kontrolu inspekce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme