V Polsku před hlasováním panuje 'volební ticho'. Dodržet ho musí kandidáti i média

V Polsku skončila předvolební kampaň. Před zítřejším hlasováním začalo o půlnoci platit takzvané volební ticho. Všichni kandidáti mají zakázáno veřejně vystupovat a média nesmí zveřejňovat žádné rozhovory ani průzkumy. Za porušení zákona jim hrozí vysoké pokuty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo druhé kolo voleb do Senátu

Začalo druhé kolo voleb do Senátu | Foto: Filip Jandourek

Zítřejší volby mohou změnit směřování Polska. Největší naději na vítězství má podle průzkumů euroskeptická konzervativní strana Právo a spravedlnost.

Ta na premiérku nominovala zatím nepříliš známou Beatu Szydlovou, vzděláním etnografku z Krakova.

Proti ní stojí dosavadní premiérka Ewa Kopaczová z liberální, proevropské Občanské platformy, která před vstupem do politiky pracovala jako lékařka.

Polsko se za poslední desetiletí nepochybně změnilo a stále se mění k lepšímu. Staví se nové dálnice, modernizují se železnice, města i vesnice, a to vše z velké části za evropské dotace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předvolební nálady mapoval v centru Varšavy zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Ekonomika rostla výrazně rychleji než třeba v České republice, statisticky stoupala životní úroveň. Velká část Poláků to ovšem nepocítila. Jsou nespokojení a chtějí rychlejší změnu. Jak konkrétně by ta změna měla vypadat, ale mnohy netuší.

„Určitě je potřeba změna. Ta je vždycky potřeba. Nic nefunguje tak, aby to nebylo potřeba čas od času změnit, a platí to i o vládě. Otázkou je, jakým směrem má ta změna vést, ale to už je na delší diskuzi,“ myslí si mladá Varšavanka Katarzyna.

"Polsko stagnuje"

Také podle Anety, úřednice ve středním věku pocházející z dolnoslezské Lehnice, by se Polsko mělo změnit. „Podle mne ale nemá šanci se změnit tak, jak bych si to představovala,“ dodává nicméně.

„Mělo by vypadat víc jako západní země než třeba jako Maďarsko. Mělo by být otevřenější a demokratičtější. Už jsme se tím směrem vydali, ale politici se pak vždycky zaměřili hlavně na to, aby vyhráli ty jedny příští volby. Zapomněli na to, aby se společnost a státní instituce reformovaly,“ přibližuje paní Aneta.

Podobně mluví i Mariusz, bankovní úředník z Varšavy a otec dvou dětí: „Poláci jsou dosavadní vládou unavení. Chystá se změna, protože ji většina z nás očekává a touží po ní. Možná to není většina, ale je to rozhodující část. Mnoho z voličů netuší, co ta změna přinese, ale jsou už tak zoufalí, že budou hlasovat pro Právo a spravedlnost nebo jiné uskupení.“

Varšavský pojišťovák Dariusz s ním souhlasí. „Ty volby přinesou změnu, protože Polsko stagnuje. Neříkám, že by bylo přímo zle. Ale zastavili jsme se v určitém bodě a nejdeme dopředu,“ upozorňuje.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme