Premiér Sobotka se jede do Jordánska seznámit s podmínkami v uprchlických táborech

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD chce situaci syrských uprchlíků v táborech poznat na vlastní oči. Jede proto do Jordánska, kde bude o další humanitární pomoci jednat s tamním předsedou vlády i s králem Abdullahem. Navštíví také uprchlický tábor Zátarí nedaleko syrských hranic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český premiér Bohuslav Sobotka přichází v Bruselu na mimořádný summit EU k migrační problematice

Český premiér Bohuslav Sobotka přichází v Bruselu na mimořádný summit EU k migrační problematice | Zdroj: Reuters

Zátarí patří k největším uprchlickým táborům na světě. Dočasně v něm žije 80 tisíc lidí, předloni na jaře to bylo dokonce 200 tisíc.

V táboře se premiér Sobotka setká s některými Syřany, které operovali čeští lékaři v rámci programu Medevac. Od roku 2012 na něj Česko dalo přibližně 40 milionů korun a místní lékaři provedli přes 200 operací. Stát také poskytl 45 milionů korun na rozvod elektřiny po Zátarí.

Na velvyslanectví v Ammánu se Sobotka setká s prvními čtyřmi studenty ze Sýrie, kteří získali pětiletá stipendia na studia v Česku. Program s názvem Nové elity pro Sýrii schválila vláda letos na jaře.

Od českých velvyslanců v Turecku, Sýrii a Libanonu se premiér nechá informovat o situaci uprchlíků. Největší zátěž migrační krize nesou právě tyto země.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme