V Německu se na fotbale fandí i rozhodčím, vznikla Brigáda Hartmuta Strampeho

K fotbalovým velkoklubům patří i tvrdé jádro jejich fanoušků, takzvaní ultras. V Německu je kultura fandění na stadionech opravdu vysoko a Bundesliga je teď bohatší ještě o jednu netradiční skupinu fanoušků. Nepodporuje žádný klub, ale všechny rozhodčí. A spíš než hezký gól je zajímá správně odmávaný ofsajd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí Wolfgang Stark

Rozhodčí Wolfgang Stark | Foto: Wikimedia, public domain, uživatel: Amarhgil

Není jich víc než třicet a třeba na olympijském stadionu v Berlíně s kapacitou přes 70 tisíc míst se jejich skandování ztrácí. Chodí ale i na zápasy nižších soutěží, a tam bývají hodně slyšet. Koneckonců právě na vesnických stadionech může rozhodčí přijít nejsnáz k úhoně. Nejčastější útočná fráze zní: „Víme, kde máš auto.“

Jenže tihle ultras fandící rozhodčím křičí něco jiného: „Víme, kde parkuješ, auto má plnou nádrž a je připravené k odjezdu.“ A když se faulujícímu hráči nelíbí třeba žlutá karta, kterou mu rozhodčí rezolutně ukázal, hlouček fanoušků ho usměrňuje, a skanduje „nediskutuj“.

Přehrát

00:00 / 00:00

I rozhodčí mají v Německu své fanoušky

„Vlastně nás nezajímá samotná hra, ale výkon rozhodčího. Chceme ho podpořit, protože všichni fandí jenom hráčům na obou stranách. A rozhodčí je jako šedý puntík někde ve vzduchoprázdnu. Přitom třeba na venkově jim hrozí i fyzické násilí, a potřebují, aby se jich někdo zastal,“ dodává člen fanklubu.

Dva ze zakládajících členů téhle skupiny ultras přiznávají, že nápad se zrodil, když už měli dost vypito. A když hledali pro svoji skupinu jméno, padla volba na Hartmuta Strampeho. Legendární rozhodčí s nekompromisním výrazem, monstrózním knírem a vlasy ála kartáč na boty.

Strampe pískal i proslulý zápas Bundesligy v sezoně 2000/2001 mezi Bayernem Mnichov a Borusií Dortmund, ve kterém rozdal celkem 12 žlutých a tři červené karty. Moc fanoušků mu to tehdy nevyneslo. Dnes ale první ultras klub fandící rozhodčím nese jméno právě po něm, Brigáda Hartmuta Strampeho.

Vojtěch Berger, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme