Sobotka nabízí Jordánsku 100 miliónů na pomoc syrským uprchlíkům

Česká republika nabízí Jordánsku pomoc ve výši přesahující 100 miliónů korun. S touto nabídkou odletěl do Ammánu na oficiální návštěvu premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. V Jordánsku je asi 630 tisíc uprchlíků ze sousední Sýrie. Premiér Sobotka v rámci své cesty navštíví i největší uprchlický tábor Zátarí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko jak jsme na tom, Bohuslav Sobotka

Česko jak jsme na tom, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Já tam neletím s prázdnou, letím s nabídkou pomoci v rozsahu přes 100 miliónů korun, kterou je Česká republika schopna poskytnout v příštím roce. Chci diskutovat se zástupci jordánského státu a humanitárních organizací, jakým způsobem naši podporu efektivně strukturovat.“ řekl premiér.

Zátarí patří k největším uprchlickým táborům na světě. Dočasně v něm žije 80 tisíc lidí, předloni na jaře to bylo dokonce 200 tisíc.

Podle Sobotky budou v Jordánsku ještě letos působit dva české lékařské týmy v rámci program Medevac. Od roku 2012 na něj Česko dalo přibližně 40 milionů korun a místní lékaři provedli přes 200 operací.

Česko poskytlo na humanitární a zdravotnické programy jen letos Jordánsku pomoc v hodnotě 80 milionů korun.

Premiér také řekl, že během listopadu přiletí do Česka další dvě rodiny syrských uprchlíků, aby se jejich dětem dostalo odpovídajícího léčení. Celkem by letos podle něj mělo být v Česku přijato až 80 těchto uprchlíků.

Syrské rodiny ochotné odjet z Jordánska do Česka se vybírají s pomocí Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky. Přednost v českém přesídlovacím programu mají rodiny s nemocnými dětmi.

Některé rodiny ovšem odmítly léčbu v České republice, protože požadovaly léčbu ve Spojených státech. V některých případech nebyla Česká republika schopná adekvátní léčbu nabídnout.

Česko také hledá rodiny, které jsou ochotné se učit česky a integrovat se do společnosti. Výběr je tak omezenější.

Pavel Novák, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme