V indoor skydivingu patří Češi ke špičce, navíc tento nový sport pomáhá autistům

Indoor skydiving je nový sport, ve kterém Češi patří ke světové špičce. První technologie na létání vyrobili v České republice, a proto se v Praze konalo i první mistrovství světa. Indoor skydiving je ale nejen pro profesionály. Oblíbený je u široké veřejnosti a dokonce prý pomáhá i v boji s autismem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v skydivingu v Praze začíná

Mistrovství světa v skydivingu v Praze začíná | Foto: Filip Jandourek

Tunel v průměru přes čtyři metry, na výšku 14 metrů, pod mřížkou obrovský větrák, který rozproudí vzduch tak, aby přesně simuloval podmínky při volném pádu rychlostí až přes 250 kilometrů za hodinu.

Může se to zdát nebezpečné a jen pro povahy, které vyznávají adrenalinové sporty, ale opak je pravdou. Nic se vám stát, je to zábava a ještě k tomu docela náročná činnost. Indoor skydiving ale není je sport nebo právě zábava, on má i jiný přesah.

Přehrát

00:00 / 00:00

Indoor skydiving je nový sport, ve kterém Češi patří ke světové špičce a oblíbený je u široké veřejnosti. Dokonce prý pomáhá i v boji s autismem

„Známe jednoho vynikajícího závodníka z Velké Británie, který byl jako malý chlapec autista a jeho maminka pro něj hledala vyžití. Až se dostal k tomuto tunelu. Dnes je na vysoké úrovni pohybu, v tunelu létá skvěle a studuje univerzitu,“ říká ředitel mistrovství světa v pražských Letňanech Jiří Blaška.

„Věřím tomu, že tento pohyb může pomoc rozvoji osobnosti a FTVS přislíbila určitý vědecký výzkum. Chtěli bychom na tom pracovat, protože věříme, že to má svůj potenciál,“ dodává Jiří Blaška.

Jedním z členů poroty na vůbec prvním mistrovství světa v indoor skydivingu byl i David Svoboda. Olympijský vítěz v pětiboji má za sebou přes sto seskoků s padákem a v tunelu strávil létáním už skoro dvě hodiny.

I on kvituje vizi a aktivitu Jiřího Blaška v boji s autismem. Nutno ale dodat, že nejen létání v tunelu může s tímto vývojovým mentálním postižením bojovat.

 
Turbolenza: Dancing in the Tunnel

Behind a 60 seconds round, there are months of hard work and determination. Inka Tiitto is competing right now at the World Indoor Skydiving Championship and she is glowing! :) Turbolenza Flyspot DEEM Flywear are proud of you! We wish all the best to all competitors! Stay tuned and follow the competition at http://www.wisc2015.com/Hurricane Factory Indoor Skydiving Prague

Posted by Turbolenza on 23. říjen 2015

„Nedávno jsem fotil charitativní kalendář na podporu dětí s autismem a fotil jsem to s jedním šestiletým klukem na bazénu. Tvrdili, že neumí plavat a mám na něj dávat strašně velký pozor. Ale on se během půlhodinového focení plavat naučil,“ vypráví David Svoboda.

„To potvrzuje, že děti s autismem mají neuvěřitelný pohybový talent a jsou nadané na sporty. A jestli se potvrdí i tady při létání v tunelu, že autistům pomáhá, a že v tom budou autisté vynikat, tak si od doktora seženu potvrzení, že jsem autista. A jestli to bude pojišťovna proplácet, tak tady budu trvalým pacientem,“ dodává v žertu Svoboda.

Štěpán Pokorný, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme