Mladí Vietnamci z Česka navštěvují příbuzné ve Vietnamu zhruba jednou za pět let

Mezi Vietnamci patří rodina mezi nejzásadnější hodnoty v životě. Také 60 tisíc Vietnamců žijících v Česku se snaží být v těsném kontaktu s příbuznými, kteří zůstali v asijské zemi. I když mladí u nás žijící Vietnamci se vrací do země svých předků méně často než jejich rodiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jsme lidé jedné Země

Jsme lidé jedné Země | Foto: Free Digital Photos, Phaitoon

Dvaatřicetiletý Trung Le pracuje v Ho Či Minově městě jako zubař. V Česku má tetu a strýce, kteří musejí dlouho šetřit, aby se za ním mohli přijet podívat.

„Navíc pro mladší generaci, jako je třeba moje sestřenice z Prahy, je Vietnam spíš něco jako turistická země. Není pro ně už tak důležité se vracet, jako pro jejich rodiče.“ vypráví Trung Le.

Do Vietnamu se dnes podle něj potomci emigrantů jezdí podívat zhruba jednou za pět let. Letenky totiž nejsou nejlevnější.

Vietnamské zvyky navíc velí přivézt každému nějaký dar nebo peníze. Trungův tatínek je z osmi dětí a každé z nich má už svou vlastní rodinou. Obdarovat každého se tak prodraží. „To je zkrátka stará tradice. Do cizího domu je vždycky potřeba donést dárek,“ vysvětluje Trung Le.

Bohatý jih, chudý sever

Trung se od ostatních Vietnamců s příbuznými v Česku liší. Žije totiž v Ho Či Minově Městě, které leží v jižním Vietnamu. Ten byl až do obsazení severovietnamskou armádou v polovině 70. let v podstatě západní zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor zpravodaje Českého rozhlasu Viktora Daňka se zubařem z Ho Či Minova Města, který má v Česku tetu a strýce

„Teta ani strýc nám zpět do Vietnamu nemusejí posílat žádné peníze, aby nás podporovali. Na severu a hlavně na venkově je ale úplně normální, že příbuzní posílají peníze ze zahraničí zpět do Vietnamu,“ vysvětluje Trung Le.

Osmimilionové Ho Či Minovo město neboli Saigon je obchodním centrem země. Lidé jsou tam nepoměrně bohatší než na venkově a zvláště na severu.

„Tady na jihu mají lidé příbuzné spíš ve Spojených státech, v Kanadě nebo v Austrálii. Moji rodiče se sem přestěhovali ze severu. Tam je běžnější mít rodinu v některé ze zemí bývalého sovětského bloku.“

Zatímco Ho Či Minovo Město kypí obchodem a na ulici se ve změti motorek tu a tam objevují i ta nejdražší auta, na vietnamském venkově musejí lidé přežít za sotva polovinu průměrného vietnamského platu.

dab, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme