Češi stále častěji podstupují zmenšení žaludku. Léčí se tak cukrovka i neplodnost

Patnáct stovek lidí ročně v Česku hubne díky takzvané bariatrické operaci. Při ní lékaři zmenší žaludek, nebo odstraní část střeva. Výsledky ukazují, že až sedmdesát procent pacientů si novou váhu udrží i po pěti letech. V poslední době lékaři touto operací léčí nejen samotnou obezitu, ale i cukrovku nebo neplodnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OB klinika - laparoskopická operace žaludku

OB klinika - laparoskopická operace žaludku | Foto: Iveta Vávrová | Zdroj: Český rozhlas

„Rozešla jsem se s přítelem, tak jsem nabrala. Hodně udělalo to, že se moji rodiče rozvedli a já jsem to nesla špatně. Pak přišlo těhotenství a já jsem se vypracovala na 140 kilo,“ vypráví 28letá Kristýna, matka dvouletého chlapce. Za svoje tělo se styděla.

K lékaři nakonec šla i kvůli zdravotním potížím. „Bolely mě záda, klouby, nemohla jsem se vůbec zvednout z postele,“ vzpomíná.

Lékaři Kristýně laparoskopicky zmenšili žaludek. Díky tomu je i dřív sytá, stačí jí totiž malé porce. Jí pětkrát denně tolik jídla, co se vejde do malého hrnku.

Rozloučila se s fastfoody, začala cvičit a dbá na zdravou výživu. Po roce zhubla polovinu původní váhy. 174 centimetrů vysoká žena teď váží 72 kilogramů.

Vysoký krevní tlak, cholesterol, cukrovka

Podobné problémy s váhou má podle obezitoložky Dity Pichlerové každý druhý Čech. „Asi 23 až 25 procent české populace je skutečně obézních, a to tam nepočítáme nadváhu. Kdybychom ji tam přičetli, tak se dostaneme na 56 procent,“ konstatuje Pichlerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ivety Vávrové o bariatrických operacích v Česku

Obezita může za vysoký krevní tlak, zvýšené hodnoty cholesterolu i cukrovku druhého typu. Radikálním snížením váhy po zmenšení žaludku pak někdy obtíže úplně vymizí.

„Mám několik pacientů velmi úspěšně tímto způsobem léčených. Zhubli, zlepšil se jejich celkový stav a u některých diabetes dokonce úplně vymizel,“ říká diabetolog František Saudek z pražského IKEMu.

Lékaři proto doporučují bariatrické operace nejen obézním lidem, ale i diabetikům s nadváhou. Podle Dity Pichlerové v poslední době takový zákrok pomáhá i ženám, které nemohou otěhotnět.

„Kolikrát pacientky kvůli extrémní nadváze přestanou menstruovat a ovulovat, protože tuková tkáň je zdrojem hormonů a ty působí proti hormonům pohlavním,“ vysvětluje Pichlerová.

Zmenšení žaludku si ale v Česku nelze zaplatit jako například plastiku prsou. Operaci doporučuje lékař jen ze zdravotních důvodů. Zákrok pak proplácí zdravotní pojišťovny.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme