Ukrajinci hlasují v místních volbách. Výsledek ukáže oblíbenost proevropského prezidenta Porošenka

Na Ukrajině se dnes konají komunální volby. Vybírat starosty a místní zastupitelstva půjdou voliči v celé zemi kromě anektovaného Krymu a oblastí na východě Ukrajiny, které jsou pod kontrolou separatistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Foto: European Commission Audiovisual service

Ukrajinský tisk hlasování označuje za referendum o vládě proevropského prezidenta Petra Porošenka. Jeho obliba po roce a půl od uchopení moci trvale klesá.

To se nedá říct o vlivu bohatých oligarchů, kteří se podle ukrajinských médií budou snažit pomocí komunálních voleb zajistit své zájmy.

V Kyjevě je hlavním favoritem dosavadní starosta a bývalý boxerský šampion Vitalij Kličko. V ostatních velkých městech je výsledek hlasování méně jistý.

Starostové velkých měst se na Ukrajině volí většinovým systémem. Kde šéfa radnice nezvolí dnes, tam se druhé kolo voleb bude konat v polovině listopadu.

V předvolební kampani silně rezonovala celostátní témata, jako je vztah k Rusku nebo situace na východě Ukrajiny.

Neklidný Donbas ukrajinská vláda z voleb původně vyloučila. Tamní separatisté ale chtěli hlasování uspořádat sami. Jeho termín nakonec posunuli na příští rok.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme