Myslivci se vydali na prasata přímo v Ústí nad Labem, magistrátu došla trpělivost

Na lov přemnožených divokých prasat se v okrajových částech Ústí nad Labem vydalo v sobotu na šedesát myslivců. Povolení na odstřel mimo honitbu dostali od magistrátu. Tomu už došla s přemnoženými zvířaty trpělivost. Myslivcům vyplácí 300 korun za každého uloveného divočáka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naháňka divočáků přímo v Ústí nad Labem

Naháňka divočáků přímo v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Myslivci naháněli divočáky u dobětického sídliště - na Mariánské skále, v blízkém Bertině údolí a v Krásném Březně.

„ Lovit se tady ve městě bude prase divoké, všechna zvěř, tedy i dospělé kusy. Tady nemají co dělat, páchají tady velké škody. Takže prase divoké, liška. Kdyby náhodou v Krásném Březně byly muflonky a muflončata, tak taky. To, co povoluje zákon,“ instruoval přítomné lovce Václav Šutera z ústeckého mysliveckého spolku Diana UL a místopředseda okresního mysliveckého spolku.

Další bezpečnostní pokyny ještě doplnil jeho myslivecký kolega Roman Jansta. „ Pro ty, kteří přijeli odjinud - tady za námi stojí sídliště. V té mlze to není vidět. Opravdu zvažte každou ránu, na tu vzdálenost, co vidíte.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Divočáci naháňka v Ústí nad Labem

„Takže vám přeju úspěšný den, ať si to lovecky užijeme, ať se tu ve zdraví sejdeme. Končím s pozdravem - myslivosti zdar!" zahájil samotný lov Šutera.

Lovci se pak vydali různým směrem, například přes louku k zoo. „Jdeme k horní vrátnici zoo, na vrchní části lomu je tam hustý porost, kde divoká prasata přespávají a přes den tam bývají schovaná,“ vysvětlil Jansa.

A jak vypadá samotné ulovení divočáka? I to Roman Jansa vysvětlil: „ Když se střelí, na místě se takzvaně vyruší - tedy otevře se břišní stěna, vyndají střeva, vnitřnosti. Nechá se na místě nebo když je jich víc tak po skupinkách a pak se vozem svezou na místo určené jako konec honu.“

Někteří myslivci měli na pomoc psa. Mezi nimi i Johan Balát. „Divočáci přes den spí, pes je najde v zálehu, a hlásí, pokud tam nikdo nepřijde. Nebo je vyžene k myslivcům."

Naháňku nakonec po několika hodinách ukončil Václav Šutera z mysliveckého spolku Diana. „Ulovili jsme, jak vidíte, čtyři selátka, jednoho dorostence a jednu lišku“

Málo nebo hodně při takové akci? „ Dneska se moc nevedlo, takový je život,“ připustil Šutera. „Potkali jsme asi patnáct, šestnáct kusů černé zvěře. Ulovit se nám povedlo jen pět a lišku. Zvěř migruje a bohužel občas je těžké ji najít.“ Podle něj se naháňkou prasata rozehnala a pak se snáz uloví právě selata než dospělé kusy.

Další naháňka bude 7. listopadu.

Naháňka divočáků přímo v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme