Ragby je sport gentlemanů, na hřišti i v hledišti

Nesmírně tvrdý, pro laika možná až brutální sport, který ale na obou stranách hraje 15 gentlemanů. Žádné debaty s rozhodčím, nebo o rozhodčích. Tedy skoro. Pokora a rytířský duch lemují současné mistrovství světa v ragby. Včerejší dramatické semifinále mezi vítězným Novým Zélandem a Jihoafrickou republikou, toho bylo nejnovějším důkazem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ragbisté Nového Zélandu po vítězném semifinále MS utěšovali nešťastné soupeře

Ragbisté Nového Zélandu po vítězném semifinále MS utěšovali nešťastné soupeře | Zdroj: Reuters

Pár okamžiků po skončení nervydrásajícího zápasu si padli do náruče nejen triumfující All Blacks a nevýslovně zklamaní Springboks na trávníku twickenhamského stadionu, ale také fanoušci v hledišti. Nechyběly slzy dojetí a úplně cizí lidé se navzájem utěšovali a kupovali si drinky. V ochozech samozřejmě seděli příznivci ragbyových týmů libovolně promíchaní. Žádné rozdělení do oddělených sektorů.

„V ragby je úplně nejzásadnější pravidlo, že respektujete soupeře úplně stejně, jako své spoluhráče. A přitom je to 80 minut hrozná bitva, kdy neustoupíte ani o centimetr. Chováte se tak, abyste si po zápase podali ruce a navzájem se pochválili. V tom je krása ragby,“ definuje DNA drsného, leč rytířského sportu David z Nového Zélandu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na hřisti se ragbisté i přes tvrdý boj plně respektují, to platí i o jejich fanoušcích

Sám to toto pravidlo dodržuje a po zápase se objímá s fanoušky Jihoafrické republiky. Jeden z nich, Němec Oliver, prý rozumí spíše fotbalu, a velmi by doporučoval, aby si jeho oblíbený sportl vzal z ragby ponaučení. Nejen v chování hráčů a diváků, ale i v používání videa při sporných situacích.

„Na fotbalu mě nejvíc štve, jak si hráči neustále na něco stěžují. Ragby je nesrovnatelně tvrdší sport, hráči se ale po srážce jen oklepou a hrají dál. Rozhodnutí rozhodčího přijmou beze slova. Video by ve fotbale pomohlo vymýtit nafilmované pády a další švindlování, proto jeho zavedení plně podporuji,“ doplňuje Oliver.

Christoph ze Švýcarska vzal na ragby svoje děti a manželku, aby viděli, že je to tvrdý a krásný sport, ve kterém ale nedochází k násilí. Ani na hřišti, ani v hledišti. "Normálně se díváme na fotbal, z toho si ale moc pozitivního nevezmou,“ dodává Švýcar.

Austrálii poslal do semifinále MS v ragby sporný výrok rozhodčího

Číst článek

„Naprosto souhlasím s myšlenkou, že by se dětem měl ukázat ragbyový zápas, a pak pro srovnání duel dvou fotbalových týmů. V Anglii je to velmi snadné vzít ratolesti na ragby a nemít strach, co kolem sebe uvidí nebo uslyší. Ve fotbale je člověk nervózní, že se něco stane,“ dodává Němec Oliver.

V posledních dnech ale ragby přece jen řešilo nepříjemný problém. Sporné rozhodnutí jihoafrického rozhodčího Craiga Jouberta, který po závěrečném hvizdu tryskem zmizel ze hřiště, poslalo do semifinále Austrálii na úkor Skotů. Bývalí slavní hráči Gavin Hastings a Matt Dawson žádali, aby si Joubert na vrcholné scéně už nikdy nezapískal. Jenže po pár dnech převážil názor, že by ragby nemělo „fotbalovatět,“ a že si vlastně nikdo nepřeje, aby ragbyoví sudí vbíhali na trávník ve strachu, že si je po zápase před kamerami „podají“ hráči nebo trenéři ve stylu věčně nespokojeného fotbalového trenéra Josého Mourinha.

Jiří Hošek, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme