České speciální jednotky by se mohly cvičit v pouštních podmínkách Jordánska

Výměnou za českou pomoc při výcviku jordánských vojáků by mohli čeští specialisté cvičit v pouštních podmínkách Jordánska. Po jednání s jordánským premiérem Abdalláhem Ansúrem to řekl předseda české vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD. V Ammánu se dnes sešel i s jordánským králem Abdalláhem II.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka se sešel s jordánským premiérem Abdullahem Ensourem

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka se sešel s jordánským premiérem Abdullahem Ensourem | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Česko spolupracuje s Jordánskem na výcviku jeho vojáků už řadu let. Příslušníci jordánských ozbrojených sil se cvičí v České republice a do Jordánska každý rok přijíždí tým českých instruktorů. Podle Sobotky naše vláda uvažuje o spolupráci s Jordánskem také při výcviku našich specializovaných jednotek.

„Aby se naši vojáci mohli lépe seznámit jednak s přírodními podmínkami v poušti a také s tamním kulturním prostředím. Myslím, že by to mohla být věc, která by perspektivně mohla doplnit výcvik naší armády.“

Z Ammánu vyrazil premiér Sobotka do uprchlického tábora Zátarí, kde žije přes 80 tisíc běženců z nedaleké Sýrie. Setkal se s několika pacienty, které operovali čeští lékaři v rámci projektu Medevac.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestu premiéra Sobotky v Jordánsku sleduje zpravodaj Pavel Novák

Ještě do konce roku vyjedou do Jordánska dva týmy lékařů z pražské Nemocnice Na Bulovce, aby přímo na místě operovali pacienty, kteří by se jen těžko dočkali odborného ošetření.

V listopadu také mají do Česka přijet další dvě rodiny syrských uprchlíků, kteří utekli do Jordánska. Premiér Sobotka věří, že do konce roku přiletí do Česka 70 až 80 Syřanů, které česká vláda slíbila přijmout.

Syrské děti v uprchlickém táboře Zátarí v Jordánsku | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme