Zadluženým Pramenům chce pomoci kraj. Ten teď zjišťuje, jestli je to legální

25. říjen 2015

Obec Prameny na Chebsku se dlouhodobě potýká s vysokým zadlužením. Karlovarský kraj chce proto pomoci tím, že by odkoupil největší pohledávku od Státního pozemkového úřadu a obci ji v plné výši prominul.

Na odkup pohledávky by kraji daroval finance soukromý investor, který chce v obci rozvíjet svůj podnikatelský plán. Odkupem pohledávky by se výrazně snížilo zadlužení obce.

Rada kraje na svém jednání deklarovala Státnímu pozemkovému úřadu zájem odkoupit pohledávku vůči obci Prameny, a to za odhadní cenu určenou aktualizovaným znaleckým posudkem. V současnosti je zatím předpokládaná cena pohledávky ve výši téměř 2 miliony korun.

„Tento postup je ale možný pouze v případě splnění několika podmínek. Chceme mít stanovisko ministerstva financí, že postup je pro něj přijatelný a v souladu se zákonem. Investor bude muset peníze převést na vázaný účet Karlovarského kraje a transakci musí schválit krajské zastupitelstvo,“ vysvětlil náměstek hejtmana Dalibor Blažek.

Mezitím se v Pramenech konalo ustavující jednání zastupitelstva, které zvolilo do funkce starostky obce opět Michalu Málkovou. V době, kdy poprvé stanula ve vedení obce, přesahoval dluh Pramenů 92 miliony korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio