Hladký průběh parlamentních voleb v Polsku ohrozil požár i ozbrojený útočník

Poláci dnes volí poslance Sejmu a zároveň všechny senátory. Průzkumy předpovídají, že se schyluje ke změně vlády. Favoritem parlamentních voleb je totiž konzervativní opozice, strana Právo a spravedlnost a její kandidátka na premiérku Beata Szydlová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poláci hlasují v parlamentních volbách. Touha po změně dává opozici šance na vítězství

Poláci hlasují v parlamentních volbách. Touha po změně dává opozici šance na vítězství | Zdroj: Reuters

Státní volební komise oznámila, že až na ojedinělé incidenty zatím nebyl průběh voleb narušen, takže se hlasování nebude prodlužovat a skončí podle plánu ve 21 hodin.

Ráno hořela volební místnost v obci Biskupino, dokumenty se ale podařilo před plameny uchránit, takže lidé odvolili v nedaleké škole.

Na jiném místě vešel do volební místnosti muž ozbrojený pistolí a vyhrožoval volební komisi. Ta na něj zavolala policii a útočník byl zadržen. Jinde zase lidé strhávali plakáty kandidátů, což je v den voleb také porušení zákona.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh parlamentních voleb v Polsku sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Do 12 hodin odvolilo zhruba 16,5 Poláků, což je podle Státní volební komise obvyklé číslo. Očekává se, že účast bude podobná jako v prezidentských volbách, kdy hlasovalo 55 procent oprávněných voličů.

Zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka si povšiml, že krátce po otevření zely volební místnosti spíše prázdnotou. První větší vlna voličů dorazila, když se lidé vraceli z nedělní mše. Po obědě nastal opět útlum a teď v podvečer je zatím nejrušnější období.

Vládnoucí liberální Občanskou platformu vede Ewa Kopaczová, za konzervativní Právo a spravedlnost kandiduje na premiérku Beata Szydlová. V čele koalice levicových stran s názvem Sjednocená levice, kterou předvolební průzkumy řadí na třetí místo, je zase Barbara Nowacká.

Poláci ale podle zpravodaje Víta Pohanky skutečnost, že jim bude podle všeho zase vládnout žena, nijak neřeší. Situace, že spolu o úřad premiérky soupeří výlučně ženy, je nicméně velmi neobvyklá nejen v Polsku, ale i v celé Evropě.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme