Volby v Polsku vyhrála podle odhadů opoziční strana Právo a spravedlnost

Konzervativní strana Právo a spravedlnost vyhrála podle prvních odhadů výsledků dnešní polské volby s 39,1 procenty hlasů. Vládní Občanská platforma skončila druhá a získala 23,4 procent. Její šéfka a premiérka Ewa Kopaczová již přiznala volební porážku. Do parlamentu by se podle odhadů prezentovaných polskými televizními stanicemi dostaly ještě tři strany. Výsledky musí ještě oficiálně potvrdit Státní volební komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka na premiérku Beata Szydlová a předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski oslavují výsledky voleb

Kandidátka na premiérku Beata Szydlová a předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski oslavují výsledky voleb | Zdroj: Reuters

„Gratuluji všem vítězům. A děkuji všem, kteří dnes přišli k volbám. Všem Polákům a Polkám, kteří hlasovali a zaslouží si potlesk,“ prohlásila Beata Szydlová, pravděpodobně budoucí polská premiérka ze strany Právo a spravedlnost.

V příštích hodinách bude jasněji, zatím se ale zdá, že by Právo a spravedlnost dokonce mohlo se ziskem 242 mandátů ze 460 zformovat vlastní vládu, možná s tichou podporou některé z dalších stran.

Právo a spravedlnost zastává euroskeptičtější postoje než Občanská platforma, která v Polsku vládla od roku 2007. „Na druhou stranu Právo a spravedlnost je také stranou, která se umí poučit. Podle všeho nebude tak vyhraněná jako v letech 2005 až 2007, kdy vládla poprvé,“ myslí si zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Třetí místo podle odhadů patří protestnímu uskupení rockera a neúspěšného kandidáta z jarních prezidentských voleb Pawla Kukize. Průzkum na základě ankety mezi voliči mu přisoudil devět procent hlasů.

Do Sejmu pronikne se 7,1 procenty hlasů i nová liberální strana Moderní.pl, kterou vede ekonom Ryszard Petru. Těsně nad pětiprocentní hranicí balancuje dosavadní vládní partner Kopaczové – lidovci.

Sjednocená levice, kterou předvolební průzkumy řadily na třetí místo, sice dostala 6,6 procent hlasů, protože je však koalicí několika stran, potřebuje na účast v Sejmu osm procent.

Hlasovat dnes podle odhadů přišlo přes 51 procent voličů. Účast byla mírně vyšší než při posledních volbách.

ČTK, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme