Státy nesmí podle Junckera jen posílat migranty dál do Evropy. Slovinsku pomůže 400 policistů

Představitelé deseti evropských zemí jednali v noci na dnešek na summitu v Bruselu o migrační krizi. Shodli se, že napříč Evropou už by neměly chaoticky proudit tisíce uprchlíků. Podle předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera musí skončit politika, kdy státy na balkánské migrační trase jen posílají přes své území uprchlíky dál na západ Evropy. Řekl také, že Slovinsko dostane do týdne pomoc ve formě 400 policistů. Na Balkáně by navíc mělo do konce roku vzniknout 100 tisíc míst pro ubytování běženců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker | Zdroj: Reuters

„Jedinou cestou, jak obnovit pořádek, je v nynější situaci zpomalení nekontrolovaného toku lidí," řekl dnes předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Přehrát

00:00 / 00:00

Představitelé deseti evropských zemí jednali v Bruselu o migrační krizi. Podrobnosti zjišťoval bruselský zpravodaj Ondřej Houska

Klíčovým bodem dnešní dohody je vznik takzvaných kontaktních míst u vlád jednotlivých států. Země na balkánské trase si tak budou moci mezi sebou i s Evropskou komisí velmi rychle vyměňovat potřebné informace.

„Musí přestat divoké přecházení hranic. Země se budou informovat například o intenzitě migračního proudu,“ vysvětlil Juncker.

Už při příchodu na jednání v neděli odpoledne politici upozorňovali také na zhoršující se humanitární situaci uprchlíků, kterou dál vyostří blížící se zima.

„Je třeba zajistit, aby se s uprchlíky zacházelo humánně. Není možné, aby v roce 2015 byli lidé ponecháni na holičkách a museli v mrazu spát na poli," podotkl Juncker.

Na summitu evropských zemí v Bruselu jednali zástupci států, přes které vede balkánská migrační trasa. Mimořádné schůzky se zúčastnilo Bulharsko, Chorvatsko, Maďarsko, Makedonie, Německo, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovinsko a Srbsko.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je proti základním evropským hodnotám, aby lidé museli v nízkých teplotách spát hladoví pod otevřeným nebem.

Do konce roku má proto vzniknout 50 tisíc nových míst pro ubytování běženců v Řecku a dalších 50 tisíc v ostatních balkánských zemích.

Tyto migranty by si pak měly rozdělit všechny země unie podle kvót, na kterých se dohodly minulý měsíc, jak připomněla kancléřka Merkelová.

Zástupci států na summitu zdůraznili také to, že každá země musí urychleně vyhostit běžence, kteří neprchají před nebezpečím, ale do Evropy jdou jen kvůli vyšší životní úrovni.

Evropa chce navíc posílit spolupráci s Tureckem, které by podle ní mělo proud běženců zastavit. Většina uprchlíků teď do Evropy přichází přes turecko-řeckou hranici a nejčastěji míří do Německa nebo do Švédska.

Uprchlíci a migranti v řeckém přístavu Piraeus nedaleko Atén | Foto: Reuters

Trasy migrantů | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme