E-shop Mall.cz a srovnávač cen Heureka.cz mění za 5,5 miliardy majitele

Druhý největší e-shop v Česku Mall.cz a srovnávač cen Heureka.cz mění majitele. Firmy koupila investiční skupina Rockaway. Obchod financují miliardáři Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a investiční skupina PPF.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Sparty Daniel Křetínský

Šéf Sparty Daniel Křetínský | Foto: Filip Jandourek

„Jde o stoprocentní podíly v obou společnostech. Výše transakce přesáhla 200 milionů euro,“ potvrdila Českému rozhlasu nákup dvou firem mluvčí společnosti Rockaway Michaela Papežová.

Jde o jednu z největších transakcí v českém maloobchodu v posledních letech. Podle Jana Vetyšky z Asociace pro elektronickou komerci teď akvizici ještě bude prověřovat Antimonopolní úřad.

Každou podobnou transakci musí Antimonopolní úřad prověřit. A já si myslím, že v tomhle případě - v zhledem k tomu, jaké jsou obraty na české ekomerci - to nebude žádný problém.

Rockaway Capital se dohodla na uzavření smlouvy o převodu stoprocentního podílu ve společnosti Netretail Holding, která provozuje internetové obchody Mall, a ve společnosti Naspers OCS Czech Republic provozující on-line srovnávač Heureka.cz.

„Mall i Heureka jsou úspěšné společnosti, které skvěle rozvinou naše stávající aktivity na poli e-commerce. Máme díky tomu před sebou příležitost, jak během velmi krátké doby atakovat obrat jednu miliardu euro a obsadit pozici e-commerce lídra v regionu střední Evropy,“ uvedl ředitel Rockaway Jakub Havrlant.

Bude Heureka stále 'nezávislá'?

Tržby e-shopů, které spadají pod skupinu Rockaway, by se po započítání druhého největšího e-shopu v Česku Mall.cz mohly pohybovat až kolem dvanácti miliard korun. Skupina tedy ztrojnásobí svoji dosavadní velikost.

Mezi některými obchodníky teď ale panují obavy z propojení obchodních dat Heureky a jednotlivých e-shopů holdingu. Doteď byl srovnávač nezávislý. Je proto otázkou, jestli obchod bude mít vliv i na fungování Heureky.

Skupina Rockaway letos prostřednictvím E-commerce Holdingu koupila podíl v internetovém obchodu s elektronikou CZC.cz, transakci nyní posuzuje antimonopolní úřad. Loni převzal holding e-shopy Vivantis. Obrat E-commerce Holding by měl letos dosáhnout čtyř miliard korun.

Internetový obchod Mall.cz dosud vlastnil Netretail Holding patřící do celosvětové skupiny Naspers. Netretail Holding vykázal ve finančním roce 2013/2014 obrat osm miliard korun. Zahraniční pobočky v Polsku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku se na tržbách společnosti podílejí téměř z poloviny.

Největší český internetový prodejce Alza.cz měl loni obrat 11,5 miliardy korun bez DPH.

Křetínský, Tkáč i PPF

Společnost Rockaway Capital vedle investic v oblasti internetu také podporuje začínající technologické firmy. Působí v Praze, americkém San Francisku a brazilském Sao Paulu. Jediným akcionářem firmy je Jakub Havrlant.

Křetínský s Tkáčem a investiční skupinou J&T vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH) zahrnující čtyři desítky podniků z ČR, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem.

Křetínský s Tkáčem také mají mediální firmu Czech News Center, která vydává nejčtenější deník Blesk, deníky Aha! a Sport či časopis Reflex.

Skupina PPF investuje do bankovnictví a finančních služeb, telekomunikací, biotechnologie, nemovitosti, maloobchodních služeb, pojišťovnictví a zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a USA. Ke konci loňska vlastnila aktiva za 21,9 miliardy eur, asi 594 miliard Kč. PPF se nedávno dohodla s EPH na společném postupu při koupi německých uhelných dolů a elektráren švédské společnosti Vattenfall.

ČTK, Zuzana Švejdová, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme