Severní Afghánistán a okolní země zasáhlo silné zemětřesení, zemřelo přes 150 lidí

Nejméně 150 lidí zemřelo a přes 800 bylo zraněno při zemětřesení v oblasti jižní Asie. Otřesy dosahovaly síly 7,5 stupně a měly epicentrum v severovýchodním Afghánistánu. Cítit byly ale i v pákistánské metropoli Islámábádu a indickém Dillí. Na některých místech nefunguje elektřina ani telekomunikační služby. Počet obětí bude podle úřadů pravděpodobně ještě stoupat. Rozsah škod zatím není znám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé pákistánského Péšávaru odklízejí trosky domu poté, co byl poškozen při zemětřesení

Obyvatelé pákistánského Péšávaru odklízejí trosky domu poté, co byl poškozen při zemětřesení | Zdroj: Reuters

V afghánské provincii Tachár zahynulo podle agentur 12 žaček dívčí školy, když se snažily utéct z chvějící se budovy. Dalších 30 dívek muselo být hospitalizováno v provinčním hlavním městě Taluqan. Také v severozápadním Pákistánu zemřelo nejméně 12 lidí. Více než 100 tam bylo zraněno.

Zemětřesení bylo cítit i v indickém městě Dillí, žádná škoda zatím ale nebyla hlášena. Podle svědků se kymácely kancelářské budovy a zaměstnanci z nich vybíhali a shromažďovali se na ulici nebo na parkovištích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severovýchodní Afghánistán a okolní státy zasáhlo silné zemětřesení. Hostem ČRo byl seismolog Jan Zedník z geofyzikálního ústavu AV

Zemětřesení, které zasáhlo velkou část jižní Asie, mělo sílu 7,5 stupně. Podle seismologa Jana Zedníka zaznamenaly přístroje v Geofyzikálním ústavu AV ČR otřesy, které podle prvních odhadů dosahovaly síly 7,7 stupně. Na stejnou hodnotu stanovila sílu otřesů původně i Americká geologická služba USGS, postupně ji ale snížila na 7,5 stupně.

Zemětřesení mělo epicentrum v odlehlé afghánské provincii v pohoří Hindúkuš a vycházelo z hloubky zhruba 200 kilometrů. Díky tomu by podle Zedníka následky nemusely být příliš tragické.

„Takové zemětřesení je schopné napáchat velké škody. To jsme viděli letos v dubnu v Nepálu. Toto zemětřesení ale vzniklo v hloubce asi 200 kilometrů a to je příznivá okolnost pro lidi, kteří žijí nad ohniskem, protože při takových zemětřeseních nebývají tak velké škody,“ vysvětluje.

Hodně ale podle něj záleží také na kvalitě budov v postižené oblasti. „V Afghánistánu i Indii jsou budovy poměrně chatrné, protože nejsou peníze na bezpečnější stavby. Takže není vyloučeno, že i toto zemětřesení nějaké škody způsobí,“ dodává seismolog.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme