Pád pražské koalice: kdo za to může a co bude dál?

26. říjen 2015

Pražská koalice se dnes pokusí najít řešení nové krize. Jeden z jejích členů - Trojkoalice - v pátek ohlásila, že bude hledat nové partnery, protože současné složení je nefunkční.

Zástupci hnutí ANO a sociálních demokratů by ale pražskou vládu chtěli udržet ve stávajícím složení.

„Myslíme si, že Praha není nástroj pomsty, a proto stojí za to pokračovat dál. Je důležité Prahu někam dovést,“ vyjadřuje se k možnosti další spolupráce se stávající koalicí radní Dolínek z ČSSD.

Hnutí ANO nechtělo svůj postoj před jednáním komentovat. K současnému stavu krize se tedy ve vysílání vyjádřili zástupci z ČSSD a ze Strany zelených.

Impulsem k současné krizi byly noční události na čtvrtečním zasedání pražských zastupitelů. Na něm nečekaně odvolali čtyři radní z jedenácti – dva ze sociální demokracie, jednoho z hnutí ANO a jednoho ze Strany zelených.

Petr Dolínek z ČSSD odvolání radních chápe jako pomstu ze strany Trojakoalice za odvolání Stropnického.

„U vzniku této situace stálo 8 zastupitelů ČSSD a 12 zastupitelů za ANO, kteří aniž by nám oznámili jakýkoliv problém s koaliční smlouvou, tak hlasovali pro odvolání pana náměstka Stropnického,“ odhaluje místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský ze Strany zelených kořeny současné krize.

Trojkoalice je nyní otevřená jak spolupráci s ČSSD a ANO, tak i hledání nových koaličních partnerů.

„Chceme rychle jednat se všemi o tom, jaké by bylo uspořádání do budoucna a předpokládám, že budeme trvat na dalším působení Matěje Stropnického," osvětluje postoj Trojkoalice místostarosta Mirovský.

Jaký teď můžeme očekávat další vývoj situace a hlavně, komu koaliční hašteření prospívá?

„Nikomu. Nyní je nutné vymezit si konkrétní kroky města včetně harmonogramu. Není čas všechna rozhodnutí do nekonečna odkládat, je potřeba konat,“ uzavírá Petr Dolínek pražský radní pro dopravu z ČSSD.

autoři: rkr , Jana Tupá
Spustit audio