Angažmá pro Beatles

1. listopad 2015

Kdo dokáže vzkřísit Brouky? Čtveřice členů legendárních The Beatles nazpívala novou píseň. Není to vtip ani marketingový trik. Rozumu vzpírající se zpráva je skutečná, díky zdánlivě šílenému nápadu a hlavně tvůrčí zatvrzelosti jednoho mladého muže, který se nehodlal smířit s tím, že jeho milovaní Brouci už nikdy žádný song nenahrají.

Dílo vzdorující mnohým pravidlům vykouzlil, coby dárek pro všechny fanoušky Beatles, 26letý muzikant z Českých Budějovic. David Novotný stáhl z internetu několika desítek izolovaných zpěvových stop a vypreparoval z nich miniaturní fragmenty jednotlivých slov a tónů.

Dosud prakticky neznámý autor pak z vteřinových kousíčků vytvořil koláž a k ní zkomponoval a nahrál novou hudbu. Během několika měsíců vznikla píseň s originálním textem a skupinou Beatles nikdy dosud nezazpívanou melodií.

Noty by prý klavíristu samouka Davida Novotného pletly, všechny doprovody ke svým písním se učí zpaměti.

Bez hudebního vzdělání

David Novotný je multiinstrumentalista, který se nemůže pyšnit hudebním vzděláním. Ale jeho srdce patří hudbě bezezbytku. „Osm let se bez větších úspěchů snažím prosadit a živit se hudbou. Tentokrát ukážu to nejlepší, co ve mně je. Buďto to vyjde, nebo ne,“ říká v úvodu rozhlasového dokumentu.

Pořad sleduje mladého tvůrce během několikaměsíčního procesu kuriózního tvůrčího experimentu při nahrávání v domácím i profesionálním studiu. Při hledání informací o zvukařských technikách 60. let i při běhu všedních dní vyplněných z valné části prací na montážní lince ve strojírenském podniku.

Čtveřice slavných hudebníků shlíží pozorně na svého mladšího kolegu Davida Novotného, který se rozhodl své idoly z plakátu vzkřísit v originálním projektu. Novou Beatles píseň nahrával přímo doma ve svém pokojíčku.

Neprůraznost vs. výjimečný talent

Právě kontrast Davidovy zdánlivě plaché a neprůrazné povahy, jeho situace v rodičovské péči uvízlého mladíka, který zatím nedokázal nastartovat pracovní kariéru, a výjimečného talentu, trpělivé píle i rozsáhlých znalostí v oboru populární hudby, tvoří magnet, kolem kterého se jak měděný drát v cívce ovíjí příběh.

Na jeho konci stojí malý technický zázrak, nový Beatles song I know my love / We are still together.

autor: Ivan Studený
Spustit audio