Vozíčkáři z Kladrub si mohou vyjet na procházku po nové cyklostezce

26. říjen 2015

Mezi Rehabilitačním ústavem Kladruby a Trhovým Štěpánovem na Benešovku vede první cyklostezka v zemi, která je přátelská k vozíčkářům. Má speciální povrch a myslí na to, že ne každý, kdo si chce přečíst zajímavosti o místě, musí stát. Na projekt za 15,5 milionu korun Středočeskému kraji zčásti přispěly evropské fondy.

Když se člověku stane úraz a skončí na vozíku, změní to zásadně jeho život. Za každou věc, kterou zvládne sám, je vděčný. I proto mezi Rehabilitačním ústavem Kladruby a Trhovým Štěpánovem na Benešovsku vede nová cyklostezka vozíčkářům přátelská.

Je široká, bez velkých kopců a informační panely jsou umístěné tak nízko, aby si je přečetli i sedící. Vozíčkáři se na ni mohou vydat klidně sami bez asistentů. Čtyřkilometrovou trasu zvládnou bez problémů.

„Asfalt je kvalitní, vozík mám seřízený, takže se mi jede dobře,″ ohodnotil stezku krátce po jejím otevření vozíčkář Aleš. Vyhovuje mu i sklon trasy, která není vždy jen rovina.

Nový čtyřkilometrový úsek z Trhového Štěpánova, který se napojil na naučnou stezku v okolí rehabilitačního ústavu, je vhodný i pro rodiny s dětmi nebo seniory.

autor: haj
Spustit audio