Kluby jednají o budoucnosti koalice v Praze, Ropková by se mohla vrátit

Budoucnost koalice na pražském magistrátu je zatím nejistá. Zastupitelské kluby o ní jednají i dnes poté, co po nečekaném pátečním odvolání čtyř radních označila Trojkoalice stávající koalici za nefunkční a své partnery z hnutí ANO a ČSSD nařkla z porušení koaliční smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská magistrála-veřejný prostor 21. století

Pražská magistrála-veřejný prostor 21. století | Foto: Filip Jandourek

Zastupitelé ANO se dnes dohodli, že chtějí ve vedení Prahy zůstat. V úterý se pak sejdou se svými stále ještě koaličními partnery z ČSSD a Trojkoalice a zejména od ní prý budou chtít slyšet, jestli koalice ještě existuje a za jakých podmínek by mohla pokračovat.

Dopoledne přitom primátorka Adriana Krnáčová řekla, že její prioritou, kterou podporuje i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, je, aby stávající koalice nezanikla a ve vedení Prahy zůstala.

Před novináři už dříve vystoupili sociální demokraté, kteří vyjádřili rozhořčení nad odvoláním jejich dvou radních – Hany Novákové a Ireny Ropkové. Právě Ropková podle ČSSD odvedla dobrou práci a její odvolání označuje za dětinskou pomstu.

O konkrétních jménech lidí, kteří by mohli nahradit dvě odvolané sociálnědemokratické radní, sice zatím řeč nebyla, náměstek primátorky Petr Dolínek nicméně nevyloučil, že by post radní pro školství a sociální politiku opět obsadila Ropková.

Dopoledne jednali s Trojkoalicí také Piráti, mluvit ale o konkrétní dohodě je podle jejich zástupců zatím předčasné. Petr Štěpánek z Trojkoalice potvrdil, že se zatím oba kluby spíše informovaly o tom, co se na radnici děje.

Pražská radní pro sociální politiku Irena Ropková ve studiu Reginy | Foto: Eva Dvořáková

Programově si obě strany mají asi nejblíže ze všech na pražském magistrátu. Piráti naopak nechtějí úzce spolupracovat s ČSSD, ODS, ani komunisty. Bez některé z těchto stran je ale jakákoliv koalice de facto nemožná.

Piráti neusilují přímo o vstup do koalice. Jak Českému rozhlasu potvrdil Jakub Michálek, za každou cenu nemusí mít svého radního. Jejich případná podpora koalice by se tak mohla projevit u hlasování jednotlivých témat, která mají v programovém prohlášení a která jsou jim blízká.

Už o víkendu jednali také komunisté se sociálními demokraty, přesněji Marta Semelová s Petrem Dolínkem. K žádnému konkrétnímu řešení ale podle slov Semelové nedošli. KSČM prý čeká na to, jak se vyjádří ostatní strany.

Sešli se i předseda klubu Pirátů Jakub Michálek s primátorkou Krnáčovou. Na schůzce jí řekl, že nechtějí podporovat koalici, která nedodržuje koaliční dohodu.

Simona Bartošová, Veronika Neprašová, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme