Soud začal řešit údajné uplácení spojené s podnikatelem Františkem Savovem

Kauzu spojenou s podnikatelem Františkem Savovem dnes otevřel soud v Českém Krumlově. Řeší případ muže podezřelého z pokusu o podplacení soudního znalce v oboru kybernetiky, který zkoumal počítačové soubory s klíčovými důkazy proti Savovovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorský soud vynesl v pondělí historický verdikt. Podle něj je spolu s Organizací pro osvobození Palestiny přímo zodpovědná za teroristické útoky za druhé intifády v Izraeli a musí jejich obětem zaplatit 218,5 milionu dolarů

Newyorský soud vynesl v pondělí historický verdikt. Podle něj je spolu s Organizací pro osvobození Palestiny přímo zodpovědná za teroristické útoky za druhé intifády v Izraeli a musí jejich obětem zaplatit 218,5 milionu dolarů | Foto: Salvatore Vuono FreeDigitalPhotos.net

Jako první zazněla dopoledne u soudu obžaloba. Státní zástupce viní obžalovaného Michaela Beneše z toho, že se loni v prosinci pokusil podplatit soudního znalce v oboru kybernetiky Jaroslava Kothánka. Benešovi za to hrozí až šest let ve vězení.

Pokus o úplatek se měl odehrát v restauraci ve Velešíně na Českokrumlovsku. Beneš tam měl Kothánkovi nabídnout čtyři miliony korun za to, že se mu nepodaří dešifrovat počítačová data, která prý obsahují důkazy proti podnikateli Františku Savovovi.

Beneš se hájí tím, že se žádného trestného činu nedopustil a že se jedná o omyl, respektive velké nedorozumění. Beneš potvrdil, že se se soudním znalcem skutečně setkal, bylo to ale podle něj kvůli jiné, obchodní záležitosti. Při setkání se prý bavili o spoustě různých témat, v obecné rovině se prý dostalo i na téma korupce.

Proti tomu však stojí svědectví Jaroslava Kothánka, podle kterého nabídka čtyřmilionového úplatku zazněla opakovaně a celkem jasně. U soudu zároveň řekl, že byl nabídkou šokován, peníze prý důrazně odmítl a vše oznámil policii.

Soud bude zítra pokračovat výslechy svědků, rozsudek ale nepadne.

Savov je v Londýně

František Savov vlastní nebo má vliv ve firmách jako nakladatelství Mladá fronta, českobudějovický pivovar Samson nebo slévárenská společnost Heavy Machinery Services.

V současné době Savov pobývá v Londýně, v Česku je stíhán kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Podle vyšetřovatelů spolu s dalšími podezřelými údajně vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Měl tak způsobit škodu za zhruba 650 milionů korun. Savov všechna obvinění odmítá.

Na začátku července tohoto roku soud v Londýně nepravomocně rozhodl, že má být Savov vydán do České republiky, podnikatel se proti rozhodnutí odvolal.

Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme