Špinavý vzduch trápí víc než polovinu Čechů, nejhorší situace je na Ostravsku

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal ročenku mapující znečištění ovzduší v loňském roce. Vyplývá z ní, že i když se kvalita ovzduší v Česku za posledních pětadvacet let zlepšila, stále je nadlimitnímu množství škodlivin vystavena víc než polovina obyvatel země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouřící komín (ilustrační foto)

Kouřící komín (ilustrační foto) | Foto: F. Tichý

Na řadě míst došlo podle ročenky v roce 2014, stejně jako v předchozích letech, k překročení imisních limitů některých látek se škodlivými dopady na lidské zdraví.

Nejzávažnější situace zůstává v aglomeraci Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku. Vysoké koncentrace škodlivin zde způsobuje po obou stranách hranice vysoká koncentrace průmyslové výroby, hustá zástavba s lokálním vytápěním pevnými palivy a rozvinutá dopravní infrastruktura.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji ve znečištění ovzduší hovořil meteorolog Ondřej Vlček

Na kvalitě ovzduší v Praze a Brně se podepisují nadlimitní koncentrace škodlivin pocházející převážně z dopravy. Zhoršená kvalita ovzduší není problémem jen aglomerací a větších měst, ale i malých sídel, kde se nečistoty dostávají do ovzduší převážně z lokálního vytápění.

„Pokud se budeme bavit o velkých městech jako je například Praha, kde převažuje centrální vytápění a kde chybí významnější průmyslové zdroje, tak tam nejvýznamnějším zdrojem znečištění je doprava, naopak zase v malých sídlech se jedná o lokální vytápění,“ říká jeden z expertů, kteří se na ročence podíleli, Ondřej Vlček.

„Potom jsou oblasti jako Ostravsko nebo severní Čechy, kde se jedná o kombinaci všech těchto aspektů," dodává Vlček.

Znečištění se podle Vlčka daří za posledních deset let snižovat. Došlo k poklesu u všech znečišťujících látek, málo výrazný byl ale u tuhých znečišťujících látek, u amoniaku a v posledních letech i u oxidu uhelnatého. „Vliv má také meteorologická situace v daném roce,“ upozorňuje Vlček.

Nejlepší kvalita ovzduší je pak na Vysočině, v Jihočeském a Karlovarském kraji.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme