Turecko útočilo na syrské Kurdy. Nechce, aby obsadili území západně od Eufratu

Turecká armáda nedávno dvakrát útočila na oddíly syrských Kurdů, které působí na severu Sýrie. V turecké televizi A Haber to v pondělí večer přiznal premiér Ahmet Davutoglu. Turecko vstoupilo do bojů v Sýrii až letos. Zároveň obnovilo vojenské operace proti Kurdům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdští bojovníci u města Tel Abjad v Sýrii

Kurdští bojovníci u města Tel Abjad v Sýrii | Zdroj: Reuters

„Upozorňovali jsme, že PYD (syrská kurdská Strana demokratické unie) nesmí postoupit západně od Eufratu. Útočili jsme na ni dvakrát,“ uvedl Davutoglu.

Postup Kurdů z jejich tradiční oblasti na severovýchodě Sýrie směrem na západ vyvolává podle agentury AFP v Ankaře obavy.

Syrští Kurdové, kteří jsou považováni za spojence mezinárodní koalice bojující proti islámským radikálům na severu Sýrie, obvinili tureckou armádu z útoků na své pozice.

Turecko považuje PYD za spojence turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara řadí k teroristickým organizacím a proti níž letos obnovila boje. PKK bojuje za větší autonomii Kurdů od roku 1984.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan o víkendu varoval PYD a její milice YPG před snahami rozšířit kontrolu na další oblasti na severu Sýrie podél turecké hranice.

„Jediné, co si přejí, je zcela ovládnout sever Sýrie. Pro nás je to hrozba a Turecko nemůže tuto hrozbu připustit,“ upozornil Erdogan.

Oddíly YPG se v lednu podílely na osvobození kurdského města Kobani na severu Sýrie a v létě osvobodily město Tel Abjad. Obě byla v rukou radikálů z organizace Islámský stát.

Sýrie | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme