Dušičky jsou v pondělí, hřbitovy už se pomalu rozsvěcí

28. říjen 2015

Hřbitovy po celé republice se plní květinami, věnci a svíčkami. Památka zesnulých neboli Dušičky je sice až v pondělí, ale už dnes mnozí lidé přišli upravit hrob, koupit květiny a věnec nebo se jen projít a srovnat myšlenky.

Plno práce mají i pracovníci pardubických městských hřbitovů. Redaktorka Drahomíra Bačkorová se dozvěděla, že každý den odhrabují padající listí, musí zajistit pravidelné vyvážení kontejneru a košů a připravit všechno na víkend, kdy přijde nejvíc lidí.

„Loni jsme stáli v podstatě na tomto místě v tento čas a listí, které spadlo ze stromů, bylo podstatě víc, než je letos. Listí je stále na stromech. Odpovídá tomu i ráz počasí, protože zatím tolik nemrzne,“ říká Světlana Pozníková ze Služeb města Pardubic.

Na hřbitovech se teď hlavně uklízí

Úklid před dušičkami je tedy letos alespoň, co se listí týče, jednodušší. Co vše je potřeba připravit, než začnou Dušičky, ví Monika Jelínková, vedoucí pohřebních a pietních služeb:

„Hlavní náplň naší práce je úklid, takže je to úklid hřbitova, ať už se jedná o to listí, které letos zatím tolik nepadá, ale roste tráva, takže se musí posekat veškerá travnatá plocha na hřbitovech.“

Paní Věra připravuje rodinný hrob na Dušičky

Památka zesnulých je v pondělí 2. listopadu, ale už dnes je na hřbitově hodně lidí. Největší nápor bude zřejmě o víkendu.

„Zcela určitě bude, ale zase máme ještě svátek, takže i středa bude hodně náročná na hřbitovech. Lidé chodí před Dušičkami dát hroby do pořádku, umýt, ozdobit,“ dodává Monika Jelínková.

Jelínková dodává, že i ve výzdobě hrobů můžeme sledovat určitě trendy: „Určitě existují. Lidé hodně, co jsem si všimla, dávají i místo věnců křížky, srdíčka. Dělají ozdobné mísy a vázy.“

Nejvíce se lidí se chystá zavzpomínat na své zesnulé o tomto víkendu.

autor: ba
Spustit audio