Obhájce chce pro Radka Březinu mírnější trest. V podstatě spolupracoval, argumentuje

Advokát Radka Březiny požaduje pro svého klienta o něco mírnější trest, než jaký navrhoval státní zástupce – místo 13 let a čtyř měsíců nejvýš 11 až 12 let. Březina je jedním z osmi obžalovaných v kauze „lihové mafie“, kterou projednává Krajský soud v Olomouci. Závěrečné řeči obhájců, které byly dnes na programu, budou pokračovat až do konce týdne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Březina u soudu v Olomouci

Radek Březina u soudu v Olomouci | Foto: Lenka Kratochvílová | Zdroj: Český rozhlas

Advokát Radka Březiny Filip Opatřil během své závěrečné řeči zpochybnil výši škody 6,7 miliardy korun na zkrácené spotřební dani.

To je částka, o kterou podle žalobce obžalovaní při nelegálních obchodech s lihem stát okradli, podle obhájce pro to však nejsou jasné důkazy.

Opatřil také požádal soud, aby Radka Březinu umístil do mírnějšího typu věznice, a chce pro svého klienta i mírnější trest.

Státní zástupce Miroslav Stoklásek navrhl pro Radka Březinu, který byl podle něj vůdčí osobností organizované zločinecké skupiny, nejvyšší možný trest 13 let a čtyři měsíce vězení a propadnutí majetku.

Obhajoba Březinovo postavení v celé skupině nezpochybnila, žádá však nejvýš 11 až 12 let.

„Celou dobu v podstatě spolupracoval, doznal se víc, než možná bylo potřebné,“ řekl Březinův obhájce Filip Opatřil, podle nějž si jeho klient mohl až příliš podrobnou výpovědí přitížit.

Ve své závěrečné řeči advokát zároveň slovně napadl argumentaci spoluobžalovaného Lubomíra Kaláče, který začal proti Březinovi vypovídat jako první už v roce 2013. Radek Březina mu po celou dobu procesu přisuzoval větší podíl na trestné činnosti, než Kaláč uváděl.

Žalobce Kaláčovi kvůli jeho snaze objasnit trestnou činnost navrhl nižší trest – šest let, status spolupracujícího obviněného mu však nepřiznal. Podle Opatřila Kaláčův trest není vůči ostatním obžalovaným s navrhovanými vyššími tresty spravedlivý.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme