Cetin investuje do pevných i mobilních sítí 22 miliard. Zrychlí se tak internet

Rychlejší připojení k internetu a více zákazníků. S takovým cílem odstartuje už v lednu největší investice do datové infrastruktury. Společnost Cetin (Česká telekomunikační infrastruktura), kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, vloží do optických kabelů 22 miliard korun. Půjde tak o největší datovou investici za posledních 15 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kabel

kabel | Foto: stock exchange

Vedle nových zákazníků se společnost Cetin připravuje i na budoucnost – nároky na datové připojení totiž rostou i s počtem zařízení, se kterými se lidé k internetové síti připojují.

V budoucnosti by mohly síť využívat třeba i spotřebiče a domácí zařízení, lékařské aplikace nebo třeba online videohry. Kdyby společnost do internetových rozvodů neinvestovala, přišla by o velkou část svého byznysu.

Sedmiletý plán investice je největší od konce 90. let, kdy základ současných sítí stavěl předchůdce O2, společnost SPT Telecom. Peníze půjdou téměř stejným dílem jak do pevné, tak do mobilní sítě, v níž plánuje Cetin investovat hlavně do technologií LTE.

Podle šéfredaktora DigiZone Jana Potůčka ale rekonstrukce sítě přichází pozdě a suma 22 miliard není tak velká, jak se na první pohled zdá.

„Žádná částka nebude dostatečná, pokud chceme dostat optický kabel, respektive LTE ke všem obyvatelům České republiky. Byly by potřeba další desítky miliard korun, ale musíme si říct, kam až chceme dostat vysokorychlostní internet a za jakou cenu,“ upozorňuje.

Šéfredaktorka ruského internetového zpravodajského serveru Lenta byla propuštěna kvůli extremismu. A tak se i s podřízenými sbalila a přestěhovala do Lotyšska | Foto: Fotobanka RGBStock

Zdražení služeb se ale ve spojení s vyšší rychlostí internetu prý klienti bát nemusí.

„Naše služby nabízíme pouze velkoobchodně, to znamená dalším operátorům, kteří teprve určují ceny pro koncové zákazníky. Veškeré finance na výstavbu optických sítí jsou ze zdrojů Cetin a jsou nezávislé například na vývoji rozhodování o čerpání zdrojů z fondů Evropské unie,“ ujišťuje mluvčí společnosti Cetin Martin Žabka.

Internet by se měl podle firmy zrychlit až na 100 MB za sekundu. V současnosti si nejrychleji připojené domácnosti stahují informace ani ne třetinovou rychlostí.

Cetin dnes provozuje síť, díky které se k internetu připojí 90 procent českých domácností, reálně ho ale používá přes milion z nich.

Další částí byznysu Cetinu jsou i vysílače, kterými šíří signál do mobilních telefonů pro více než 10 milionů zákazníků hlavně společnosti O2, ale třeba i T-Mobilu a jiných.

Simona Bartošová, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme