Jakub Šedivý: S kajakem do srdce Bornea a indické Meghalaye

28. říjen 2015

Pijavice, peřeje, pralesy a zážitky… Jakub „Kajman“ Šedivý shrnuje svoje vodácké i nevodácké zážitky z expedice za pralesními peřejemi kaňonu Brem Brem na indonéské části Bornea a do méně známého indického státu Meghalaya.

Expedičních vodáckých zážitků má Jakub Šedivý víc než dost. Pracuje jako vodácký instruktor pro britskou společnost a během roku učí pádlování na několika světadílech. Ve volném čase jezdí na vodu. A vybírá si expediční zážitky a dosud neznámé řeky. Mezi jeho nejvýraznější akce patří prvosjezd nepálské řeky Langu Khola. Ten obnášel 100 km vysokohorského treku s kajaky na zádech přes sedla přes 5000 metrů a 550 kilometrů extrémní divoké vody v odlehlých oblastech a se 4440 metry převýšení.

03500412.jpeg

Borneo vítězí

Tentokrát se Jakub rozhodl táhnout kajak pralesem do srdce Bornea a pokusit se sjet peřeje Brem Brem. „Povedlo se to kvůli pralesním nástrahám jen zčásti. Postup pralesem vzhůru proti proudu byl extrémně složitý. Na zádech se kajaky nést nedaly, protože se pořád zarážely o větve, a tak jsme lodě naložené vybavením táhli a přenášeli přes padlé kmeny. Pršelo, jako když na vás někdo lije vodu z kýble, strhávání pijavic byla každodenní realita a svah s námi ujížděl,“ popisuje svoje zážitky.

Meghalaya znamená domov mraků

03500416.jpeg

V druhé polovině rozhovoru popisuje svoje zážitky z indického státu Meghalaya, kde se účastnil mezinárodní expedice na několik cenných řek, ale věnoval se i poznávání svérázu tohoto méně známého indického státu, ve kterém se nachází tzv. živé mosty, spletené z kořenů stromů, a který patří mezi nejdeštivější místa na světě. „Mezi řekami a expedicemi na různých kontinentech nesrovnávám, není pro mě jedna lepší než druhá. Zážitky, které mě potkávají na březích řek, setkání s kulturami jsou unikátní a zkušenosti s tím, jak žijí lidé jinde, počítám mezi svoje největší životní zkušenosti,“ dodává Kajman.

Poslechněte si záznam vysílání cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave a podívejte se na fotky ve fotogalerii nebo na Facebooku.

 

Pádluj! V neděli se nám do éteru vrací Jakub Šedivý aka Kajman. Český pádler shrne svoje vodácké i nevodácké zážitky z...

Posted by Casablanca on 22. říjen 2015
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.