Odvody z hazardu příští rok asi vzrostou, novelu podpořila sněmovna

Daň z hazardu v roce 2016 nejspíš vzroste. Sazby budou 23 a 28 procent podle druhu her místo současných 20 procent. Zároveň by se měl zvýšit z 55 na 80 korun denní poplatek za každý hrací automat. Předpokládá to vládní novela zákona o loteriích, kterou v dnešním úvodním kole projednávání podpořila sněmovna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna (ilustr. foto)

Herna (ilustr. foto) | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Nižší sazba daně se má vztahovat na loterijní a kurzové sázky, vyšší na hrací automaty.

Nové sazby mají přinést státu ročně kolem dvou miliard korun navíc.

„Předložený návrh zákona dále mění rozpočtové určení odvodu, a to tak, aby dodatečný výnos z odvodu byl příjmem státního rozpočtu,“ řekl ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok, který ve sněmovně zastupoval ministra financí a šéfa hnutí Andreje Babiše.

„Proto se poměr rozdělení dílčího odvodu z výherních hracích přístrojů a obdobných zařízení mezi stát a obce mění ze stávajícího poměru 80:20 na 60:40 ve prospěch obcí,“ dodal Ťok.

Novelu podpořila i opoziční TOP 09 v čele s šéfem jejích poslanců Miroslavem Kalouskem. „Vláda se rozhodla rozdělit sazby pro různé typy hazardu podle stupně společenské nebezpečnosti. Malinko to odporuje daňové teorii. Je pravda, že v zemích OECD je běžnější, že sazby jsou oddělené, takže mně vládní koncepce nepřijde tak úplně nesympatická,“ prohlásil.

Opoziční kluby TOP 09 a Starostů a ODS ale zablokovaly schválení předlohy zrychleně už v prvním čtení, zamíří proto k posouzení do rozpočtového výboru.

Díky zkráceným lhůtám by však poslanci mohli normu schvalovat zřejmě už zhruba v polovině listopadu.

Pokud novelu schválí i Senát a podepíše prezident, mohla by od ledna 2016 platit.

Hazardní hry v Česku - výše sázek, výher a příjmů 2003 - 2014 | Foto: ČTK

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme