Jurečka chce na jídlo dohlížet 'od vidlí po vidličku'. Hygienici se bojí ztráty pravomocí

Ministerstvo zdravotnictví nesouhlasí s novelou zákona o potravinách, kterou připravil resort zemědělství. Hlavním důvodem je obava, že s posílením pravomocí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ubude pravomocí, které měli při kontrolách v restauracích a bistrech hygienici. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nejsou takové obavy namístě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka ministr zemědělství

Marian Jurečka ministr zemědělství | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo zdravotnictví poukazuje zejména na to, že pracovníci potravinářské inspekce nemohou posuzovat zdravotní způsobilost či osobní hygienu u lidí, kteří s potravinami pracují.

Při tom prý právě na základě těchto kritérií hygienici ročně vyloučí ze stravovacích zařízení asi 2000 lidí. „To je 2000 zdrojů potenciální nákazy,“ poznamenal v rozhovoru pro Český rozhlas náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O svých výhradách k novele zákona o potravinách mluvil náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik Vladimír Valenta

Ministerstvo zdravotnictví se podle něj snažilo kolegy na věc upozornit při přípravě novely, ministerstvo zemědělství však připomínky v rámci meziresortního řízení neakceptovalo.

Zástupci ministerstva – spolu ještě s několika dalšími organizacemi včetně zdravotnických odborů – dnes proto uspořádali tiskovou konferenci, kde varovali před možnými důsledky chystaných změn. Podle nich novela ohrožuje veřejní zdraví.

Podle ministra zemědělství Mariána Jurečky je dnešní vyjádření na hraně poplašné zprávy. Jeho resort chce mít dozor nad potravinami „od vidlí až po vidličku“, provozy a pracovníky však hygienici mohou kontrolovat dál.

„My máme tu databázi, víme, jak se surovina vyvíjela, kde byla zpracovaná na potravinu, jak se zpracoval ten pokrm. Dozorujeme kvalitu, dozorujeme skladování. Ty věci, které týkají zdravotních standardů, hygienu práce, to stále ponecháváme v gesci ministerstva zdravotnictví, tady my jen přesně kreslíme tu hraniční čáru,“ řekl Jurečka.

Valenta se přesto obává, že hygienici nebudou mít možnosti co dříve a k potenciálním zdrojům nákazy se nedostanou dost brzy. Resort se prý bude snažit své námitky prosadit ještě v rámci projednávání novely ve vládě.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme