Pavel Nedvěd jako čtvrtý fotbalista převezme vyznamenání prezidenta republiky

Pavel Nedvěd se dnes zřejmě stane čtvrtým fotbalistou, který dostane státní vyznamenání od prezidenta republiky. Navázal by tím na Josefa Masopusta, Antonína Panenku a Ivo Viktora, kterým udělil Medaili Za zásluhy Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Nedvěd v čestné lóži Juventusu

Pavel Nedvěd v čestné lóži Juventusu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Při cestování po světě od Islandu po Ohňovou zemi a od Velikonočního ostrova po Japonsko můžete tipovat, kterou z českých osobností si lidi v té které krajině vybaví, ale u Pavla Nedvěda na to bude víceméně spolehnutí.

Nejznámější ambasador českého fotbalu v moderní éře je jediným českým držitelem prestižního Zlatého míče po Josefu Masopustovi. Tuhle trofej i uznání si vydobyl v Itálii, kam zamířil ze Sparty a po zastávce v Laziu Řím uspěl i jako Zidanův nástupce v Juventusu Turín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Nedvěd převezme dnes večer od Miloše Zemana státní vyznamenání

„Měl jsem štěstí na trenéra. Do Juventusu mě přivedl Zdeněk Zeman, dal mi šanci a položil základní kámen mého úspěchu v Itálii. Po svém příchodu jsem měl za úkol nahradit Zidana a myslím, že se mi to docela podařilo,“ komentuje své začátky v Itálii Nedvěd.

Pro jeho poctivost, píli, nevyčerpatelný fyzický fond i kvůli tomu, že pochází ze země bývalého sovětského bloku, nazývali Nedvěda v Itálii „stachanovcem“. I tyhle vlastnosti teď využívá v manažerské funkci. V Juventusu si svou hvězdu ponechali i po skončení kariéry a minulý týden oznámili, že Pavel Nedvěd povýšil už na viceprezidenta evropského velkoklubu.

Symbolicky bývalý reprezentační kapitán pomáhá i českému fotbalu, naposledy při domácím evropském mistrovství jednadvacetiletých.

V září byl Nedvěd součástí české delegace v Číně, kde otevřel fotbalovou školu a zřejmě poprvé od prezidenta Miloše Zemana slyšel o státním vyznamenání, které dnes večer na Pražském hradě převezme.

Jan Kaliba, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme