Režisér Andrzej Wajda točí film o polském avantgardním malíři

Polskému režisérovi Andrzeji Wajdovi bude v březnu 90 let. Přesto natáčí film o polském avantgardním malíři Wladyslawu Strzemiňském a jeho boji s komunistickou represí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový pás

Filmový pás | Foto: stock exchange

Hlavní hrdina nového snímku Wladyslaw Strzemiňski byl avantgardní malíř, který zemřel v 50. letech minulého století.

Polský režisér Andrzej Wajda po válce studoval v Krakově nejdřív malířství, a teprve potom filmové umění.

„Malířem jsem se nestal, ale pochopil jsem, že je to naše téma. A je to téma, o kterém musím říct světu, je to náš závazek,“ vysvětlil Wajda, proč si vybral příběh Wladyslawa Strzemiňského.

Přehrát

00:00 / 00:00

Režisér Andrzej Wajda točí film o polském avantgardním malíři. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo v Polsku Vít Pohanka

Do konce října chce režisér točit v Lodži, poté se se štábem vrátí do Varšavy, kde budou film stříhat.

„Doufám, že film bude hotový do konce roku. Ještě nemáme přesné datum, ale budeme se snažit, aby na začátku příštího roku přišel do kin,“ slíbil Wajda.

Polský režisér Andrzej Wajda převzal v roce 2000 Oscara za celoživotní dílo. O osm let později získal jeho snímek Katyň o vyvraždění polských důstojníků sovětskou NKVD nominaci na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film.

V roce 2013 měl premiéru jeho film Walesa: člověk naděje. V životopisném snímku přiblížil Wajda osud jednoho ze zakladatelů nezávislého odborového hnutí Solidarita a bývalého polského prezidenta.

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme