Hlavně nečíst informace na internetu, připomíná si Lucie trpící rakovinou děložního čípku

28. říjen 2015
Příběhy Radiožurnálu

Rakovinou děložního čípku v Česku ročně onemocní asi tisíc žen. Pokud je nemoc odhalena včas, můžou se úplně vyléčit. Vedle včasného nalezení nemoci má na léčbu vliv také přístup pacientky, ukazuje se na osudu Lucie Bittalové.

„Optimismus je lepší varianta než skepse,“ myslí si onkoložka Markéta Bednaříková z Brna. Podle ní je důležité věřit ve schopnosti lékařů. Lékař a pacient spolu v úzkém prostoru bilancují mezi upřímným a věcným informováním o stavu a vážnosti choroby, zbytečným strašením špatnými zprávami i nabízením falešných nadějí.

„Pacient zná naše úmysly, tedy zda chceme zpomalit zhoršování nemoci nebo vyléčit,“ komentuje chemoterapii Markéta Bednaříková.

Lucie Bittalová se nedávno přestěhovala, ale byt už je prý téměř zařízený. „Mám balkon. Když je ráno pěkně, můžu na něm sedět, snídat a dívat se do zahrady,“ přibližuje.

Lucie se snaží nemyslet na prognózy

U Lucie se podařilo objevit nádor až ve velmi pokročilém stádiu. Zahájila tedy léčbu chemoterapií, ale víc než na prognózy se snažila soustředit na momentální problémy všedního života.

Čtěte také

„Když k nám přijde pacient, který má problém se samotnou diagnózou, v tu chvíli není šťastné vychrlit na něj všechny informace,“ soudí onkoložka a Lucie Bittalová dodává: „Nejhorší je číst o nemoci na internetu.“

Mohla se například dozvědět, že „čtvrté stádium rakoviny děložního čípku indikuje rozšíření nebo metastáze do dalších částí těla. Tato fáze je nevyléčitelná. Šanci na přežití pěti let má 20 až 30 % pacientek.“

Lucie Bittalová, která bojuje s rakovinou děložního čípku

Potěšilo mě, že jsem schopná ujít 17 kilometrů

Člověk může týrat své nitro informacemi z internetu, nebo může hledat rozptýlení v různých aktivitách. „Minulý týden jsme byli na výletě po okolí Brna. Ušli jsme asi 17 kilometrů. Potěšilo mě, že jsem toho ještě schopná,“ přibližuje Lucie Bittalová s tím, že se vydala všanc lékařům, což ji uklidňuje.

„Víra pacienta v to, že jsme schopni nemoc ovlivnit aktivní léčbou, je vždy plus,“ dodává k tomu Markéta Bednaříková.

autor: Ivan Studený
Spustit audio