Své hranice chce oplotit i Rakousko, kvůli lepší kontrole uprchlíků

Rakousko plánuje na hranicích se Slovinskem postavit plot. Podle rakouské ministryně vnitra Johanny Mikl-Leitnerové chce tak lépe kontrolovat nápor migrantů. Za jak dlouho bude plot na hranici stát, ale neuvedla. Stejný krok zvažuje i Slovinsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po Maďarsku chce své hranice oplotit i Rakousko. Uvedla to rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová

Po Maďarsku chce své hranice oplotit i Rakousko. Uvedla to rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová | Zdroj: Reuters

„Jde především o to, abychom mohli garantovat kontrolovaný přístup do naší země. To je náš primární cíl, nechceme hranici uzavřít,“ upřesnila Mikl-Leitnerová rakouské televizi Ö1.

Dodala, že situace na rakouských hranicích je dynamická. Denně přichází tři až osm tisíc uprchlíků. Jejich počet ale může podle odhadů vzrůst až na dvanáct tisíc.

K ministryni se dostávají zprávy o tom, že některé skupiny uprchlíků jsou v přijímacím procesu stále netrpělivější a roste i agresivita.

Turecký vicepremiér navrhuje zřídit pro běžence nová města, kde by žili a pracovali

Číst článek

Proto už zadala plány na výstavbu technických bariér, aby byl příchod uprchlíků do Rakouska uspořádanější.

Po tom, co maďarská vláda před dvěma týdny uzavřela hranice s Chorvatskem, míří teď většina migrantů přes Slovinsko a Rakousko. Jen na území Slovinska vstoupilo od uzavření jižní maďarské hranice přes 85 tisíc lidí.

Většina z nich připlula do Evropy na lodích z Turecka a jejich nejčastějším cílem je Německo a další západoevropské země.

„Bedlivě sledujeme, co se děje na severu i jihu za našimi hranicemi. Opakuji, že Slovinsko nechce zdi mezi evropskými státy. Ale pokud to bude nezbytné, jsme připraveni vztyčit bariéry na hranici s Chorvatskem a usměrnit proud migrantů,“ prohlásil slovinský premiér Miro Cerar.

Stavbě plotu může podle něj zabránit jedině rychlá mezinárodní spolupráce, na které se dohodly státy Evropské unie a Balkánu nejvíc zasažené migrační vlnou.

Trasy migrantů | Foto: Český rozhlas

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme