Nové stezky v Bystrém u Poličky na Vysočině vedou kolem památek i přírodou

28. říjen 2015
Česko – země neznámá

V Bystrém u Poličky na Vysočině udělali něco pro milovníky památek a výšlapů přírodou - zřídili v okolí dva nové turistické okruhy. Zájemci dostanou nejprve v Informačním centru mapku a poté mohou vyrazit buď na malý, nebo velký okruh. Na nových turistických trasách je čeká celkem 17 zastavení.

Bystré je prastará osada, která byla za vlády Karla IV. povýšena na město. Malebné městečko se rozprostírá uprostřed kopců na pomezí Českomoravské vrchoviny v nadmořské výšce 620 metrů. Ve druhé polovině 20. století ho proslavil režisér Vojtěch Jasný, který zde natáčel svůj film Všichni dobří rodáci (1969).

Nový vycházkový okruh spojuje významné nemovité památky - dominantu Bystrého v podobě poutního kostela sv. Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské, faru, Základní uměleckou školu a barokní radnici. Všechny tyto památky se nacházejí v samém srdci městské památkové zóny Na Podkově. Součástí takzvaného Malého okruhu je i památkově chráněná budova Sokolovny, renesanční zámek s rozlehlým zámeckým parkem a ševcovské řemeslné muzeum Brtounova chaloupka.

Boží muka U kostelíčka

Kostel v Bystrém je zasvěcen sv. Janu Křtiteli a je údajně nejstarším poutním místem Panny Marie Karmelské u nás. Původní stavba pocházela pravděpodobně z 12. století a prošla několika přestavbami, z nichž tou nejvýznamnější byla oprava v roce 1601, kterou nechal provést tehdejší majitel zámku Jan Bezdružický z Kolovrat.

Ten nechal v letech 1586 až 1590 postavit i zdejší renesanční zámek, který v roce 1978 dvakrát vyhořel a poté byl přestavěn do současné podoby. V současné době je pro návštěvníky přístupný pouze rozsáhlý anglický park. Samotný zámek slouží jako ústav sociální péče Domov na zámku.

Velký městský okruh vás naopak zavede do přírody. Spojuje významné krajinné prvky, kapličky a drobné sakrální stavby. Nabízí procházku nádhernou přírodou okolo Bystrého s impozantními výhledy do krajiny. Cesta začíná u kostela sv. Jana Křtitele, směrem na západ ulicí Sulkovskou po turistické stezce směrem k Panskému lesu.

autor: PAV
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.