Díky za volná místa, vzkázal Zeman rektorům, kteří nejdou na Hrad

Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že rektorům vysokých škol, kteří na protest nejdou večer na Hrad sledovat udílení státních vyznamenání, vlastně děkuje. Uvolnili prý místo v přeplněném Vladislavském sále, kde si tak mohou sednout příbuzní vyznamenaných. Rektoři se dohodli na tom, že se udílení nezúčastní kvůli tomu, že Zeman znovu nepozval rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Politici v čele se Zemanem si na Vítkově připomněli vznik státu

Politici v čele se Zemanem si na Vítkově připomněli vznik státu | Foto: Filip Jandourek

„Umožnilo nám to do přeplněného Vladislavského sálu umístit příbuzné některých vyznamenaných, takže bych chtěl rektorům poděkovat, že jim uvolnili místa,“ vyjádřil se Zeman na dotaz novinářů po pietním aktu na pražském Vítkově.

„Jestli není prezidentská kancelář schopná zajistit místo pro příbuzné vyznamenaných, tak je asi chyba v organizační práci Kanceláře prezidenta republiky,“ reagoval na prezidentovu poznámku předseda České konference rektorů (ČKR) Tomáš Zima.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pietní akce v Praze na Vítkově a na Hradčanském náměstí přiblížil redaktor Jan Herget

Podle něj takový přístup ukazuje na vztah Hradu k vysokým školám a vzdělanosti vůbec.

Prezident letos, stejně jako v posledních dvou letech, nepozval rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera.

Ti měli s prezidentem v minulosti spory. Bek nenechal Zemana vystoupit ve škole z obavy před volební agitací a Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem.

ČKR už dříve uvedla, že s tímto postupem Hradu zásadně nesouhlasí a považuje ho v souvislosti se státním svátkem za zcela nedůstojný.

Před 97 lety vzniklo Československo. Výročí připomíná řada pietních akcí

Číst článek

K bojkotu slavnosti sice přímo nevyzvala, z dřívějšího vyjádření některých rektorů však vyplývá, že se dohodli, že na Hrad nepůjdou.

Vyjádřil se tak například rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák, nedorazí ani nový rektor Ostravské univerzity Jan Lata a ze solidarity s kolegy zůstane doma také rektor Vysoké školy chemicko-technologické Karel Melzoch.

Pozvání naopak přijal rektor brněnské Univerzity obrany Bohuslav Přikryl. Univerzita je však jedinou vysokou vojenskou školou v ČR a Přikryl je generál, takže je jeho postavení trochu specifické.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme