Obyvatelé Frenštátu pod Radhoštěm nemají v zimě kde bruslit

28. říjen 2015
Zprávy , Zprávy

Během léta demoliční čety srovnaly frenštátský zimní stadion se zemí. Za ledovou plochou tak tamní obyvatelé musí dojíždět do Kopřivnice nebo Rožnova.

Nepoužívaný areál ale nebude opuštěný dlouho. Radní totiž mají ještě letos rozhodnout, čím kluziště nahradí.

Paní Božena vzpomíná, jak místní před 35 lety zimák stavěli. „Syn měl čtyři roky a vozil tam na trakaři a s tatínkem pomáhal, byl celý šťastný. Škoda, že vnučky teď nemají kam chodit,“ dodává.

Zázemí pro vnoučata tady postrádají i manželé Alois a Růžena. „Stěhovali jsme se tady v roce 1967, od té doby jsme starousedlici. Bylo to pěkné, hrál se tady hokej. Pak to ale celé nějak umřelo, vůbec se o to nestarali,“ mává rukou pan Alois.

S manželkou bydlí na sídlišti hned u bývalého stadionu. A z oken teď mají výhled na prázdnou plochu obehnanou modrým plotem. Právě tam dříve bylo kluziště s tribunami.

„Teď to zlikvidovali, ale že pro děcka nic není, to je ostuda. Děti nemají žádné vyžití a na řece je to o život,“ pokračuje pan Alois. „Aspoň že tam je tráva, že to trochu zkulturnili. Ale je škoda, že tam nic pro děti neudělali,“ přidává se paní Růžena.

Radní stadion před třemi lety zavřeli. Zastaralé kluziště mělo už rezavějící tribuny a chlazení v havarijním stavu. Navíc se městu nevyplatilo investovat půldruhého milionu ročně do provozu.

Teď se ale bruslení do Frenštátu může vrátit. Město totiž oslovilo šest odborníků, aby přišli s návrhem, jak prostor využít.

„Chtěli jsme takové návrhy, aby bylo kluziště částečně zachováno. Nemuselo být v těch rozměrech, které mělo. Návrhy jsou na rozšíření hřiště i na zbourání stávajícího zázemí, které sloužilo k vytváření ledu,“ vysvětluje Zdeněk Bartoš z odboru investic a správy majetku.

Šest variant příští týden dostane do rukou rada města. „Teď je to samozřejmě otázka peněz, musíme se pohybovat spíše v desítkách milionů korun na celkové úpravy. Ti, kteří to bruslení ve Frenštátě chtějí v té maximalistické variantě, by rádi viděli nějakou krytou halu. Ti, kterým stačí rekreační bruslení, říkají, že stačí ledová plocha, kde se přes léto dají hrát třeba míčové hry,“ dodává místostarosta Pavel Mička (ČSSD).

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio