Světový den mrtvice upozorňuje na důležitost prevence

Cévní mozková příhoda patří mezi nejčastější příčiny smrti. V Česku ji ročně dostane téměř 40 tisíc lidí a každý čtvrtý na ni umře. I na to upozorňují lékaři během Světového dne mrtvice. Riziko onemocnění zvyšují cukrovka, kouření, obezita nebo vysoký tlak. Přes pětinu případů má na svědomí i jeden z druhů srdeční arytmie. Lidé by proto podle lékařů neměli zanedbávat preventivní prohlídky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Infarkt (ilustrační foto)

Infarkt (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Šedesátník Jan Dohnálek dostal cévní mozkovou příhodu před 13 lety. Dodnes má problémy s řečí.

„Subjektivně jsem nic necítil, ale přejít od zdravého stavu do nemocného trvalo dvě vteřiny. Za ty dvě vteřiny jsem upadl do kómatu, ze kterého jsem se probudil zhruba za měsíc,“ popsal Jan Dohnálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skoro 40 tisíc lidí postihne v Česku každý rok cévní mozková příhoda. I na to upozorňují lékaři při příležitosti Světového dne mrtvice, který je 29. října

Ten dnes žije, jak sám říká, normální život. Jezdí na lyžích, řídí auto. Lékaři si přitom mysleli, že už nikdy nebude chodit. Právě mozková mrtvice je totiž hlavní příčinou trvalé invalidity u dospělých.

Podle předsedy Rady mladých praktiků Norberta Krále by proto lidé neměli podceňovat prevenci a i s drobnými zdravotními problémy navštívit lékaře.

„Těch signálů může být celá řada od takových těch banálních, jako je únava, až po bolesti hlavy, bušení srdíčka. Někteří pacienti často udávají slabost jedné končetiny, poruchu řeči, nemohou dobře artikulovat, nemohou si na něco konkrétního vůbec vzpomenout,“ vysvětlil Král.

Když člověka mrtvice zasáhne, je rozhodující rychlost a lékařská pomoc.

„Spočívá v rozpouštění trombů, tomu říkáme intravenózní trombolýza, anebo přímo v odstranění trombu vnitřkem cévy, tomu říkáme mechanická rekanalizace. Obě tyto metody jsou dnes v Česku pacientům bohudíky přístupné díky síti center,“ popsal primář neurologického oddělení Nemocnice Jihlava Ondřej Škoda.

Prevence i EKG

Lidé by měli chodit nejen na preventivní prohlídky, ale také na vyšetření EKG. Cévní mozková příhoda totiž může vzniknout i v srdci.

„Až 20 procent případů nemoci má na svědomí srdeční arytmie, konkrétně fibrilace síní. Kromě toho patří mezi rizikové faktory mozkové mrtvice vysoký krevní tlak, kouření, cukrovka, vysoký cholesterol a může ji přivodit i hormonální antikoncepce,“ řekla za pacientské sdružení Ictus Markéta Pudilová.

S tím souhlasí i šedesátiletý pacient Jan Dohnálek. Z vlastní zkušenosti ale dodal, že je pro nemocného důležitá i následná rehabilitace. Proto založil sdružení Ictus, které organizuje rehabilitační cvičení a pobyty.

„Důležitá je voda, bez bazénu to prostě nejde. V tom bazénu je nejenom naučíme plavat, ale cvičíme, tancujeme, hrajeme si. Ve vodě můžeme dělat věci, které na souši nemůžeme,“ doplnil Dohnálek.

Podle statistik dostane mrtvici jeden ze čtyř mužů a jedna z pěti žen žijících do 85 let.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme