Řádem bílého lva prezident ocenil válečného letce Josefa Františka

Prezident Miloš Zeman ke dni vzniku samostatné republiky vyznamenal 35 osobností. Nejvyšším státním vyznamenáním - Řádem bílého lva - ocenil in memoriam československého letce z druhé světové války Josefa Františka, příslušníka polské stíhací perutě v Británii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

Mladý pilot po vzniku protektorátu uprchl do Polska, bojoval ve Francii a stal se leteckým esem bitvy o Británii. Byl mistrem pilotáže a zároveň výborným střelcem.

„Jo, když jsem byl v Anglii, tak se o Františkovi mluvilo, že je dobrý. Byl velmi úspěšný pilot. Měl 17 sestřelených mašin za velmi krátkou dobu,“ vzpomíná na Josefa Františka generál Emil Boček, jeden z posledních žijících československých letců z Britského královského letectva.

„On se s našima vedoucíma nepohodl, a proto šel k těm Polákům. Taky to byla nejúspěšnější skvadrona vůbec ve Velké Británii, která sestřelila nejvíc mašin,“ dodává Boček.

V roce 1940 při hlídkovém letu v Anglii Josef František zahynul. Bylo mu pouhých 26 let.

Státní vyznamenání / medaile - přehled | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme