Turecká policie obsadila tři dny před volbami sídlo opoziční televize

Turecko čekají o víkendu mimořádné parlamentní volby a vláda stupňuje tlak proti opozici a opozičním médiím. Zatím posledním případem je ukončení vysílání opoziční televizní stanice, kdy policie obsadila mediální dům v přímém přenosu. Při potlačování protestů pak použila i slzný plyn a vodní děla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podporovatelé Gulenova hnutí protestovali proti obsazení opozičních médií

Podporovatelé Gulenova hnutí protestovali proti obsazení opozičních médií | Zdroj: Reuters

Policejní zásah se odehrál včera před 18. hodinou. Diváci byli svědky policejního zásahu v přímém přenosu.

Policie argumentuje tím, že cílem akce bylo naplnit soudní příkaz, podle kterého má být společnost Koza İpek Holding řízena správcem do té doby, než se vyšetří její údajné napojení na islámského duchovního Fethullaha Gülena.

Ten žije v exilu ve Spojených státech a je velkým kritikem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Vláda obviňuje Gülenovo hnutí z pokusů o destabilizaci země a prokuratura ho dokonce označila za teroristickou organizaci. Dostat v dnešním Turecku tuto „nálepku“ ale není vůbec složité.

V Turecku žijí miliony Kurdů, oficiálně ale neexistují. Často neumí ani kurdsky

Číst článek

Tlak vůči opozičním médiím v poslední době v Turecku roste. Stejně tak blokují úřady přístup na sociální sítě. Za to si země vysloužila kritiku od OBSE.

Prezidentský palác jako symbol

Turecko si dnes připomíná 92. výročí vyhlášení republiky. Erdogan při té příležitosti prohlásil svůj prezidentský palác za nový symbol Turecké republiky.

Gigantická stavba je ale podle Erdoganových odpůrců spíše symbolem jeho velikášství. První turecký prezident Mustafa Kemal, řečený Ataturk, který v roce 1923 vyhlásil Tureckou republiku, chtěl na stejném místě založit lesní farmu.

O desítky let později si tam nechal prezident Erdogan postavit honosné sídlo, které má přes tisíc místností. Zahrnuje mešitu, nemocnici, kancelářské prostory i soukromou rezidenci. Stavba stála v přepočtu přes 7,5 miliardy korun a dodnes je mnoha Turkům trnem v oku.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme