Festival dokumentů v Jihlavě představí film Matrix AB o Andreji Babišovi

Fascinace Andrejem Babišem. To je téma dalšího filmu dokumentaristy Víta Klusáka, který má premiéru na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů. Ve filmu Matrix AB sleduje pozdějšího místopředsedu vlády a ministra financí během předvolební kampaně. Ptá se jeho bývalých i současných spolupracovníků, co může za jeho politický úspěch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Super podraz pane Klusáku, gratuluju,“ takto Andrej Babiš reagoval na dokument, který o něm Vít Klusák v průběhu jednoho roku točil.

Touto scénou pak i film zakončil. Podle původní domluvy si mohl z politikova programu svobodně vybírat, uvedl Klusák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Klusák točil dokument o ministrovi financí po dobu jednoho roku. Během natáčení se ale původní domluva mezi dokumentaristou a politikem změnila

„V průběhu natáčení filmu se to velice zkomplikovalo a pan Babiš si nepřál, abychom se většiny akcí zúčastňovali,“ řekl dokumentarista.

Nakonec se během roku viděli 22krát. O několik podstatných scén ale divák podle dokumentaristy přišel.

„Mrzelo mě třeba, když si pan Babiš nepřál, abychom se zúčastnili rodinného dne v Čapím hnízdě, kam sezval rodiny ze širokého okolí a sám se mezi lidmi procházel v masce Fantomase,“ vysvětlil Klusák.

Andrej Babiš před volbami rád o Matrixu mluvil, proto se po něm i dokument jmenuje. V americkém filmu se tímto slovem označuje počítačový systém, na který jsou napojeny mozky lidí, kterým pak promítá virtuální realitu. Lidé si neuvědomují, že nežijí skutečný život.

Skromný muž s bílými vousy. V plném sále v Jihlavě 'vystoupil' Julian Assange

Číst článek

Podle ředitele festivalu Marka Hovorky právě takové dokumenty, jako je Matrix AB, na festival patří.

„V soutěžní sekci Česká radost se snažíme zaměřit na dokumentární filmy, které mají parametry filmového díla, případně jsou nějakou výraznou analýzou české současnosti nebo minulosti. Do obou těchto sfér film o panu Babišovi spadá,“ popsal Hovorka.

Pevné postoje mohou porazit moc peněz, věří 'děvče z Ruska' Marija Aljochinová

Číst článek

Nejdříve měl Andrej Babiš na premiéru přijet, pak slíbil zaslat videopozdrav. Pokud se tak stane, Vít Klusák ho ještě před televizní premiérou přidá do filmu jako prolog.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme