Republikánští kandidáti v debatě ostře kritizovali Obamu a demokraty. Bodovali Cruz nebo Rubio

Republikánští kandidáti na amerického prezidenta se potřetí střetli před televizními kamerami. V noci na dnešek se v coloradském Boulderu konala další debata uchazečů o republikánskou nominaci, ve které tentokrát vystoupilo deset kandidátů s nejlepšími vyhlídkami na zisk nominace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třetí debata republikánských kandidátů na amerického prezidenta

Třetí debata republikánských kandidátů na amerického prezidenta | Zdroj: Reuters

Centrálním tématem byla tentokrát ekonomika. Jednotliví kandidáti se předháněli v tom, jak by dokázali seškrtat rozpočet a snížit daně.

Naprostou většinu amerických zpravodajských serverů a komentátorů ale zaujalo spíše to, jak byla poslední debata konfrontační.

Republikánští kandidáti ostře kritizovali nejen vládu současného prezidenta Baracka Obamy a své rivaly z Demokratické strany, ale často se osočovali navzájem a silně se naváželi i do novinářů a moderátorů televizní debaty.

Bývalý guvernér za stát Florida Jeb Bush a senátor za Floridu Marco Rubio | Foto: Reuters

Asi nejvýraznější střet svedli bývalý guvernér Floridy Jeb Bush a senátor za tento stát Marco Rubio, který býval kdysi Bushovým chráněncem.

Hlasování v primárkách o výběru republikánského kandidáta začne v únoru ve státu Iowa, kde podle průzkumů také vede Carson.

Bratr někdejšího prezidenta George Bushe Rubiovi například předhodil jeho absence při hlasování v Senátu a vyzval ho, aby raději rezignoval, pokud svou práci nezvládá.

Rubio ale tento útok odvrátil argumentem, že se do něj Jeb Bush pouští jenom proto, že ho předběhl v žebříčku popularity republikánských kandidátů.

Bývalá výkonná ředitelka Hewlett-Packard Carly Fiorinová a senátor za stát Texas Ted Cruz | Foto: Reuters

Třetí kandidátská debata republikánů žádného jasného vítěze podle amerických médií neměla, zato měla jasného poraženého. Tím byl podle mnoha serverů právě Jeb Bush.

Nástupce stávajícího demokratického prezidenta Baracka Obamy si Američané zvolí ve volbách v listopadu 2016.

Například Washington Post ke členovi klanu Bushů poznamenal, že už mu pomalu začíná ujíždět vlak.

Nejlepší výkon podle tohoto listu předvedla trojice Marco Rubio, guvernér New Jersey Chris Christie a senátor za stát Texas Ted Cruz. Rubio a Cruz se líbili také analytickému serveru Atlantic.

Senátor za Texas Ted Cruz, guvernér za New Jersey Chris Christie a senátor za Kentucky Rand Paul | Foto: Reuters

Dosavadní lídři mezi republikánskými kandidáty, miliardář Donald Trump a někdejší neurochirurg Ben Carson podle většiny amerických komentátorů podali matný výkon a v debatě příliš slyšet nebyli.

Favoritem do boje o Bílý dům je podle průzkumů Ben Carson před Donaldem Trumpem.

New York Times to dokonce glosovaly slovy, že jim v této nabité debatě chyběla šťáva.

Přitom podle posledního průzkumu, zveřejněného v úterý, se do čela popularity vyšvihl právě černošský neurochirurg Carson, kterého by do amerických prezidentských voleb v příštím roce chtěla vyslat více než čtvrtina republikánských voličů.

Obchodní magnát Donald Trump a bývalý neurochirurg Ben Carson | Foto: Reuters

Na druhé místo klesl realitní magnát Trump, který dlouhou dobu v průzkumech popularity republikánských kandidátů vedl. Za oběma pak zeje velká propast. Na třetím místě je floridský senátor Rubio, který si za výkon v poslední debatě vysloužil chválu.

Čtvrté střetnutí republikánských kandidátů se koná 10. listopadu.

Kandidáti na prezidenta USA | Foto: Český rozhlas

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme