Obhájce Tomáše Březiny žádá trest tři roky, žalobce o rok víc

Bratrovi šéfa lihové mafie Tomáši Březinovi navrhl obhájce v kauze rozsáhlých nelegálních obchodů s lihem tři roky vězení. To je o rok méně, než žádá žalobce. Obhájce poukázal na to, že Tomáš Březina pomohl odkrýt celou činnost organizované zločinecké skupiny. Obžalovanému státní zástupce přisoudil status spolupracujícího, z celé skupiny mu tak hrozí nejnižší trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Březina u soudu v Olomouci

Březina u soudu v Olomouci | Foto: Lenka Kratochvílová | Zdroj: Český rozhlas

„Tato trestní věc u tohoto soudu je vrcholkem ledovce, pod ním se skrývá hora, která je předmětem vyšetřování. Můj klient je v postavení korunního svědka, bez nějž by nebylo možné tuto trestnou činnost objasnit a prokázat. Figuruje v 30 až 40 souběžných trestních řízeních, ve kterých jsou prověřovány, vyšetřovány či stíhány osoby, které na tuto věc navazují,“ uvedl obhájce Pavel Fryšák.

Podle něj je tak pro Tomáše Březinu největším trestem doživotní ohrožení. „Můj klient je v postavení jakéhosi terče, do kterého se může dřív nebo později chtít někdo strefovat,“ doplnil Fryšák.

Takzvaná lihová mafie podle žalobce okradla stát na spotřební dani o 6,7 miliardy korun. Žalobce tuto částku označil za historicky nejvyšší. Jednání obžalovaných podle něj vykazovalo znaky organizované zločinecké skupiny zcela mimořádného rozsahu. Případ postihuje patnáctileté období, v němž skupina čistila technický líh, používala ho k výrobě alkoholických nápojů a prodávala ho bez přiznání a odvedení spotřební daně. Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu, jeho část ukrývali v tajných úložištích.

Obhájce obžalovaného Lubomíra Kaláče, který začal jako první odkrývat činnost mafie, žádá trest v délce čtyř let. Žalobce mu navrhl šest let, status spolupracujícího mu na rozdíl od Tomáše Březiny nepřisoudil.

„Byl první, kdo se rozhodl přiznat. Význam výpovědi mého klienta byl zcela zásadní i podle policie. Za svou odvahu by si jednoznačně zasloužil status spolupracujícího,“ myslí si obhájce Vlastimil Němec.

Pokud by mu podle něj soud status nepřisoudil, navrhl mimořádné snížení trestu na pět let. Obhájce poukázal na snahu Radka Březiny ovlivňovat svědky v neprospěch jeho klienta.

Odkázal na Březinovy poznámky zajištěné ve vazbě, ve kterých udílí pokyny svědkům, jak mají na objednávku vypovídat proti Kaláčovi. „Za jednu výpověď bylo nabízeno až 250 tisíc korun,“ upozornil Němec.

Státní zástupce navrhl sedmičlenné organizované zločinecké skupině tresty od čtyř do 13 let a čtyř měsíců, nejvyšší sazbu žádá pro zlínského podnikatele Radka Březinu. Pro osmého obžalovaného Tomáše Pantlíka, který je souzen v souvislosti s tajným skladem v Olomouci, navrhuje tři až čtyři roky vězení.

Závěrečné řeči u olomouckého krajského soudu dnes finišují, na řadu poté přijdou ještě obžalovaní. Kauzu má soud nařízenu také na pátek, poté se ji soudce chystá kvůli vynesení rozsudku odročit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme